Slabire & Fit

Vitaminele: sintetic versus natural

In mod ideal, ar trebui sa luam din alimente proaspete si sanatoase tot ce avem nevoie ca nutrienti pentru o sanatate buna.

In realitate insa, este adesea dificil, daca nu imposibil.

In lumea noastra poluatade chimicale si stres, pretentiile nutritionale au crescut, dar numarul de calorii primite a scazut, asa cum a scazut si nivelul activitatii fizice. Asta inseamna ca ne confruntam cu o nevoie mai mare de nutrienti dintr-o cantitate de alimente mai mica.

In acelasi timp, multe din alimentele noastre sunt lipsite de anumit nutrienti.

Metodele moderne de practicare a agriculturii au ca rezultat un sol lipsit de seleniu si de alti nutrienti.

Practicile de recoltare si de transport sunt dictate nu de ratiuni nutritionale, ci de nevoile comertului.

Daca acestui proces extensiv ii adaugam depozitarea defectuoasa si alti factori, nu e de mirare ca multe dintre alimentele care ajung pe masa noastra nu ne pot satisface nevoile nutritionale. Asta inseamna ca pentru o sanatate optima este necesar sa luam nutrienti sub forma de suplimente.

Suplimentele de vitamine pot fi impartite in doua grupe: sintetice si naturale. Vitaminele sintetice sunt produse in laboratoare prin izolarea elementelor chimice care reproduc corespondentele lor naturale.

Vitaminele naturale provin din alimente. Desi nu exista o diferenta majora din punct de vedere chimic intre vitaminele care se gasesc in alimente si cele produse in laborator, suplimentele sintetice contin doar vitaminele izolate, in timp ce suplimentele naturale pot contine si alti nutrienti inca nedescoperiti.

Asta pentru ca aceste vitamine si afla in starea naturala. Daca suferiti de carenta unui nutrient anume, sursa chimica va functiona, dar nu veti beneficia de tot ce contine alimentul integral.

Suplimentele care nu sunt naturale pot contine si gudroane, coloranti artificiali, conservanti, zahar, amidon, precum si alti aditivi.

Ar trebui sa va feriti de asemenea elemente periculoase.

Oricum, trebuie sa observati daca flaconul de vitamine “naturale” ar putea contine vitamine care nu au fost extrase din surse naturale.

Este necesar sa cititi eticheta cu atentie ca sa fiti siguri ca produsul pe care il cumparati contine nutrienti din surse alimentare si ca nu are mentionati aditivi.

Studiile au aratat ca vitaminele combinate cu proteine, asa cum exista in suplimentele naturale din alimentele complete, sut folosite si retinute de tesuturi mai bine decat vitaminele care nu sunt combinate cu proteine.

Vitaminele derivate chimic nu sunt combinate cu proteine. Vitaminele si mineralele din alimente sunt combinate cu proteine, lipide, carbohidrati si bioflavonoizi.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Slabire & Fit

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...