Sanatate

Vitaminele si mineralele esentiale zi de zi

Cantitati extrem de mici sunt, in general, suficiente, dar vitaminele si mineralele nu pot fi aduse decat prin alimentatie, fiindca organismul uman e incapabil sa le sintetizeze sau, daca o face, o face in cantitati mult prea mici.

O alimentatie normala acopera din plin necesitatile privind vitaminele, cu exceptia vitaminei D ce trebuie administrata copiilor caci ei au nevoi mai importante decat adultii.

Printre cele 13 vitamine recunoscute, cinci favorizeaza echilibrul nervos si lupta impotriva oboselii. Vorbim despre vitamina C si vitaminele din complexul B.

Vitaminele B sunt vitaminele energiei si echilibrului nervos si e indispensabila prescrierea lor alcoolicilor, datorita dezechilibrului lor alimentar.

Vitaminele se impart in doua grupe: liposolubile – A, D, E si K ; si hidrosolubile – B, C, PP, acidul folic.

Vitaminele liposolubile

Vitamina A – surse: exclusiv de origine animala: ficatul, in special uleiurile continute de ficatul de morun, laptele integral, smantana, untul, galbenusul de ou. Un precursor al acestei vitamine, de la care vom putea sa sintetizam vitamina A, se afla in galbenusul de ou si anumite plante: morcov, rosii, caise, pepeni. Acest precursor, carotina, este responsabil de culoarea acestor vegetale.

Proprietati ale vitaminei A: faciliteaza perceptia crepusculara si are un rol trofic la nivelul pielii si mucoaselor. Vitamina A e extrem de folositoare in perioada de crestere. Studiile recente tind sa demonstreze ca ar avea proprietati anticancerigene, atat preventive, cat si terapeutice.

Particularitati ale vitamine A: e sensibila la caldura si la lumina, de aceea se impune ca alimentele ce o contin sa fie pastrate departe de acestea.

Vitamina D – surse: uleiuri din ficat de morun, conserve de sardine si ton, unt, galbenus de ou si lapte integral.

Proprietati ale vitaminei D: este indispensabila absorbtiei digestive a calciului si mineralizarii osoase. De aceea e foarte importanta in lupta impotriva rahitismului.

Particularitati ale vitaminei D: e extrem de importanta pentru copii, caci ii ajuta in crestere.

Vitamina E – sursa: cereale, uleiul de arahide si masline, legume proaspete – salata, ficat, oua si unt. Proprietati vitamina E: participa la stabilitatea membranelor celulare. Particularitati: carenta de vitamina E este foarte rara.

Vitamina K – sursa: legume cu frunze verzi, uleiuri vegetale, ficat de porc. Proprietati vitamina K: permite sinteza numerosilor factori indispensabili coagularii sangelui, avand o actiune antihemoragica. Particularitati: aceasta vitamina este produsa si de bacteriile intestinale.

Vitaminele hidrosolubile

Vitamina B1 – sursa: se gaseste intr-o mare cantitate in drojdia de bere, cereale. Intr-o cantitate mai redusa o gasim in aproape toate alimentele. Proprietati vitamina B1: este indispensabila metabolismului glucidelor si favorizeaza transmiterea influxului nervos. Particularitati: o carenta de vitamina B1 este destul de frecventa in cazurile de alcoolism cronic.

Vitamina B2 – sursa: ca si B1 este prezenta in cereal, carne, peste, lapte si oua. Proprietati vitamina B2: este implicate in mecanismul sintezei proteinelor. Particularitati: o carenta de vitamina B2 este extrem de rara, dar este asociata altor carente.

Vitamina B6 – sursa: carne de porc si oaie, legume, cereale, oua si produse lactate. Proprietati vitamina B6: este implicata in numeroase metabolisme: a anumitor proteine si acizi grasi, a colesterolului si in functionarea sistemului nervos. Particularitati: carenta se datoreaza mai ales unei absorbtii rele la nivelul intestinului.

Vitamina B12 – sursa: este prezenta in alimentele de origine animala, in special ficat, lapte, oua, peste, crustacee si carne. Proprietati vitamina b12: este indispensabila in sinteza celulelor sanguine si actioneaza asupra neuronilor. Este o vitamina cu proprietati antianemice. Particularitati: putem gasi usoare carente in cazul vegetarienilor.

Vitamina C – sursa: este prezenta in principal in fructe proaspete si anumite legume: rosii, brocoli. Proprietati vitamina C: intervine in numeroase metabolisme si stimuleaza numeroase sinteze. De asemenea, intareste apararea naturala a organismului.

Particularitati: carenta de vitamina C, cunoscuta sub numele de scorbut, se intalneste la persoanele in varsta si la cele a caror alimentatie se bazeaza mai ales pe conserve si care nu consuma fructe proaspete. Este distrusa de caldura si, de aceea, conservele nu au deloc vitamina C.

Vitamina PP sau B3 – sursa: ficat, carne, peste, cereale. Proprietati: intervine in mecanismul de reparare celulara. Particularitati: o carenta de vitanima PP este posibila in caz de alcoolism.

Acidul folic – sursa: in special legume verzi, ca spanacul , ficatul si oualele. Proprietati: in sinerigie cu vitamina B12, ea intervine mai ales in sinteza AND-ului si ARN-ului si este indispensabila la fabricarea celulelor sanguine. Este o vitamina anti-anemica. Particularitati: carenta este extrem de frecventa.

Sarurile minerale

Sarurile minerale nu sunt o sursa de energie, dar sunt indispensabile vietii. Ele sunt prezente in cantitati importante in corpul uman si reprezinta 4% din greutate. Cum rinichii le elimina in fiecare zi, alimentatia noastra trebuie sa aduca in fiecare zi cantitati suficiente.

Printre ele, se pot distinge cele care sunt absolut necesare, precum potasiu, sodiu, calciu, fier, magneziu si fosfor, si cele numite oligo-elemente, precum iodul, cupru, fluor, clor, zinc, cobalt, selenium, mangan.

Calciu – surse: in principal lapte si produse lactate, albusul de ou si legume uscate. Se gaseste in mici cantitati in multe alte alimente. Proprietati ale calciului: este unul dintre marii componenti ai oaselor, dar joaca un rol important in coagularea sangelui, contractii musculare si functionarea muschiului cardiac.

Fosfor – sursa: este practic present in toate alimentele, dar se gaseste in cantitati mai mari in lapte si produsele lactate, albusul de oua, paine si legume uscate. Proprietati fosfor: in asociatie cu calciul, este indispensabil in constituirea tesuturilor osoase. Intervine in absorbtia si transformarea anumitor nutrimente. Particularitati: datorita faptului ca se gaseste aproape peste tot, carenta sa este exceptionala.

Sodiu – sursa: sarea de bucatarie si numeroase alte alimente, precum mezelurile, laptele, ouale, pestele, carnea, conservele, apele minerale. Proprietati sodiu: e elemental mineral cel mai important dintre lichidele corpului uman. Participa la echilibrul lichidelor din corpul uman, si eliminarea sau retentia sa la nivel renal este unul din mecanismele de reglare a presiunii arteriale. Particularitati: o alimentatie prea bogata in sare este deseori asociata unei cresteri a tensiunii arteriale.

Potasiu – sursa: fructe, in special banana, legume uscate, carne, peste, ciocolata. Proprietati potasiu: fata de sodiu, e principalul element mineral intercelular. Este util in mentinerea automatismului cardiac si activitatii musculare in general. Particularitati: in afara de efectele nocive asupra inimii, carentele de potasiu antreneaza uneori si crampe musculare.

Magneziu – sursa: fructe si legume uscate, fructe de mare si ciocolata. Proprietati magneziu: e implicat in numeroase fenomene biologice la nivel celular. Particularitati: o carenta de magneziu poate fi la originea slabiciunilor musculare, crampe, crize digestive.

Fier – sursa: organe, in principal ficat, carne, galbenus de ou, fructe si legume uscate, ciocolata, vin. Proprietati fier: element important al mecanismului respiratiei celulare, este, de asemenea, unul dintre constituentii principali ai globulelor rosii. Proprietati: carenta de fier, sursa a anemiei, este destul de frecventa, mai ales la femeile tinere, care au nevoie de fier mai mult datorita pierderilor de sange regulate.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...