Vitamina B in lapte

Vitamina B1 participa in multe procese ale celulei vii, in diferite compleze enzimatice. Lipsa ei din alimentatie provoaca in primul rand tulburari ale sistemului nervos.

Cantitatea de vitamina B1 este destul de importanta in laptele de vaca, 0,430 mg/l, si este regasita in suficienta masura si in alte produse lactate: smantana, 0,360 mg/kg; unt, 0,290mg/kg.

Vitamina B2 are rol important in procesele de oxidare celulara, la animale putand produce oprirea cresterii.

Laptele de vaca este pentru om o sursa foarte importanta de vitamina B2, continutul sau nemodificandu-se, in timpul obtinerii diferitelor produse lactate. Datorita faptului ca unele microorganisme, in special streptococii lactici, secreta riboflavina, continutul de vitamina B2 este crescut la smantana fermentata, 0,226mg/100g.

Vitamina B12 este specifica produselor de origine animala, actionand in combaterea cazurilor grave de anemie. Ea este prezenta in lapte, precum si in branzeturi.

Vitamina B1 rezista in timpul pasteurizarii de scurta durata a laptelui sau la uscare; in timpul pasteurizarii de durata se pierde 10%. La fabricarea laptelui concentrat cu zahar se pierde circa 4% din vitamina B1, iar la aceea a laptelui sterilizat circa 30%.

Vitamina B2 nu se distruge in timpul pasteurizarii, concentrarii, uscarii si fierberii de scurta durata a laptelui. La fierberea in vase deschise timp de 15 minute se pierde pana la 20% vitamina. Se descompune repede sub actiunea luminii solare, pierderile variind intre 20 si 80%; la lumina indirecta, dupa 24 ore, se pierde numai 15-30%.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Vitamina B in lapte

    Vitamina B1 participa in multe procese ale celulei vii, in diferite compleze enzimatice. Lipsa ei din alimentatie provoaca in primul rand ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...