Vitamina A in lapte

Vitamina A se formeaza din Beta-caroten, substanta denumita de aceea si provitamina A. Beta-carotenul, ca si alti pigmenti, provine din furaje, nutreturi. De aceea, continutul de provitamina si vitamina A al laptelui variaza intre limite largi, in functie de felul alimentatiei animalului. Iarna, laptele are un continut vitaminic mai redus, iar vara cand animalul iese la pasunat sau este hranit cu masa verde continutul vitaminic aproape se tripleaza.

Lipsa vitaminei A din alimentatie provoaca in primul rand o scadere a vederii, in special noaptea, dar poate determina si alte tulburari in organism, incetinirea cresterii, slabirea rezistentei la infectii, uscarea pielii.

Fiind solubila in grasimi, vitamina A se acumuleaza la smantanire in faza grasa, gasindu-se astfel in cantitati apreciabile in: smantana 1250 U.I, UNT 3300 U.I, cascaval 4000 U.I, lapte praf 4500 U.I,la 100 g produs.

Pentru vitamina A, ca si pentru vitamina D, cantitatile se exprima in mod curent in U.I (unitati internationale).

Vitamina A nu se distruge in timpul pasteurizarii, fierberii sau concentrarii laptelui, daca se evita contactul cu aerul si lumina. Pierderi partiale apar in procesul de uscare a laptelui.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Produsele naturiste Calivita

 Compania Calivita are ca obiect de activitate producerea ...