9:02 am - Sunday December 11, 2016

Virtutiile terapeutice ale vinului

Cultivata in tara noastra cu aproximativ 1000 de ani inainte de Hristos, vita-de-vie are o longevitate foarte mare. Legendele romanesti spun ca ea a refuzat sa faca parte din imparatia florilor si a preferat sa rodeasca si sa daruiasca oamenilor struguri din care sa se faca vinul, spre bucuria lor la ospete, petreceri si alte ceremonii. Dar ce bun pentru suflet e folositor si pentru sanatate, un adevar pe care il stim fiecare in parte, dar care are si certificate stiintifice.

Studii efectuate pe continente diferite, respectiv Europa, America si Asia, si care au cuprins un numar impresionant de subiecti, arata ca cei care consuma aproximativ 26 mililitri de alcool natural pe zi au o mortalitate cu 19% mai redusa decat media. Aceleasi studii au dovedit si faptul ca depasirea acestei cote de 26 mililitri de alcool zilnic este daunatoare.

Virtutiile terapeutice ale vinului

Vinul rosu contine tanin si are o influenta pozitiva asupra mucoaselor, are un efect euforizant, relaxant, actionand asupra sistemului nervos central. Stimuleaza, de asemenea, producerea sucurilor gastrice, usurand digestia, si previne infectiile intestinale. Este cardiotonic. Se spune ca nivelul scazut al bolilor coronariene in Franta se explica prin consumul de vin rosu.

Vinul alb ajuta la eliminarea toxinelor din ficat, stimuleaza respiratia in bolile respiratorii. De asemenea, consumul moderat de vin alb amelioreaza bolile diabetice, are efect diuretic (pentru rinichi sanatosi) si ajuta in situatii de stres. In cazurile usoare de gripa si raceala, sporeste capacitatea de aparare a organismului, avand proprietatile antibiotice si chiar ajuta la scaderea febrei.

Vinuri medicinale

Pentru prepararea lor se folosesc plante verzi sau uscate, radacini sau parti aeriene. Dozele administrate vor fi stabilite in functie de afectiunile tratate.

Indicatii generale de pregatire a vinurilor medicinale:

1. Se pregateste o infuzie sau decoct concentrat de plante (100-150ml) care se toarna intr-un litru de vin incalzit 2o minute la 40 grade celsius. Se lasa jumatate de ora, apoi se filtreaza.

2. Se macereaza 50-100 grame planta uscata sau 200 grame planta proaspata sau amestec de mai multe plante, timp de 7-14 zile, intr-un litru de vin, apoi se filtreaza.

In cazul folosirii radacinilor sau a fructelor dure, se adauga 200 ml de alcool inainte de a se pune la macerat.

Vinul folosit pentru inima:

– Vin de patrunjel – se fierb intr-un litru de vin (de orice culoare) 10 tulpini proaspete de patrunjel cu frunze, timp de 10 minute, la foc mic. Se inlatura spuma, se adauga 300 grame miere de albine si se mai lasa inca 4 minute la foc mic. Se ia de pe foc, se filtreaza fierbinte si se pune in sticle curate, sterilizate (eventual “clatite” inainte cu alcool concentrat). Mierea se poate pune si la sfarsit, fara a se mai fierbe.

Mod de administrare: se ia cate o lingura pe zi din acest vin (maxim 3), in orice situatie de tulburari cardiace (intepaturi, dureri, insuficienta etc)

– Vin de ciubitica-cucului – se iau 100 grame flori proaspete care se toacamarunt si se pun la macerat cu 1 litru de vin alb, timp de 14 zile, agitandu-se zilnic.

Mod de administrare: se iau cate 3 linguri pe zi cu 1/2 ore inaintea meselor principale.

Pentru intarirea organismului, a organelor de simt (vaz, auz), lipsa poftei de mancare, anemie, debilitate fizica, convalescenta dupa boli indelungate:

– Vin de afine – 1 kg de afine zdrobite se amesteca cu 100ml alcool de 70 grade, lasandu-se la macerat 12 ore, dupa care se adauga 1 litru de vin si se lasa la macerat inca 4 zile , agitandu-se sticla de mai multe ori pe zi.

Mod de administrare: se be cate o lingura de 3 ori pe zi.

– Vin de coacaze negre – 1 kg de coacaze negre zdrobite se pun intr-un borcan de 5 litri, iar peste ele se pun 2,5 litri apa, 1,5 kg miere si 50 grame drojdie. Se amesteca toate ingredientele bine si se lasa la macerat timp de 18-21 zile. Este un foarte bun fortifiant pentru organism.

Mod de administrare: se bea cate un pahar zilnic.

– Vin de pelin – 50 grame de pelin tocat marunt (partea aeriana) se pun la macerat cu 1 litru vin timp de 10 zile.

Mod de administrare: se iau cate 3 linguri, cu 1/2 ora inainte de mesele principale.

– Vin de salvie – 80 grame de frunze de salvie uscate, maruntite, se pun la macerat intr-un litru de vin natural, timp de 10-14 zile.

Mod de administrare: 1-3 linguri pe zi, dupa mese. Da rezultate in surmenaj fizic, psihic, intelectual, astenii, nevroze.

– Vin de urzica – 150-200 grame varfuri de urzica proaspete cu seminte se toaca, se macereaza 8 zile cu 1 litru de vin rosu, agitandu-se des.

Mod de administrare: baut zilnic,cate 100 ml dimineata pe stomacul gol, tonifica organismul si previne imbatranirea.

Tipuri de vinuri folosite  pentru reumatism, spondiloze, anchiloze:

– Vin de salcie alba – 15 grame pulbere salcie alba se macereaza intr-un litru de must, 15 zile.

Mod de administrare: se beau cate 2 paharele pe zi. Are efect si in bronsita, guta, dizenterie.

– Vin de varza – 10 frunze varza tocata marunt, frecata cu mana pentru a se inmuia, se lasa putin deoparte. Se stoarce sucul obtinut intr-o cana si se completeaza cu vin. Varza ramasa se pune la fiert in restul de vin (1 litru), timp de 10 minute. Focul trebuie sa fie mic. Se lasa acoperit 15 minute, se strecoara caldut, se amesteca cu sucul.

Mod de administrare: se beau 3 paharele pe zi. Calmeaza durerile reumatice si gutoase.

– Vin de vasc – 350 grame vasc maruntit, 1 litru vin se lasa la macerat 8 zile. Se agita zilnic.

Mod de administrare: 150 ml zilnic, in trei reprize.

Alte vinuri cu proprietati medicinale:

– Vinul de mosmoane – 200 grame samburi bine maruntiti, 1 litru vin se lasa la macerat 24 ore.

Mod de administrare: se beau cate 50 ml dimineata, pe stomacul gol. Folosit in litiaze urinare, guta.

– Vin de patrujel cu mosmoane – 6 radacini de patrunjel, 10 grame seminte de patrunjel macinate, 1 lingurita samburi de mosmoane zdrobiti, 1 litru de vin.

Mod de preparare: 3 radacini de patrunjel se toaca, se pun la fiert cu 500ml apa, 5-6 minute. Celelalte radacini se macereaza in 500ml vin, timp de o ora, punndu-se si pulbere de seminte. Dupa strecurare, ambele lichide se amesteca.

Mod de administrare: se iau 50 ml pe zi, in litiaza renala.

– Vin de traista ciobanului – 100 grame planta tocata marunt, 1 litru vin alb se macereaza 10 zile.

Mod de administrare: 2-3 lingurite pe zi, in insuficienta cardiaca, ateroscleroza, metroragii, hemoragii.

– Vin de ceapa – 200 grame ceapa taiata marunt, 700 ml vin alb, 100 grame miere se macereaza 15 zile. Se agita zilnic.

Mo de administrare: se iau 4-5 linguri dimineata, pe stomacul gol, in litiaze biliare, deblocarea vezicii urinare.

– Vin de usturoi – 4 capatani de usturoi mari de usturoi pisat, 500 ml vin alb se macereaza timp de 7 zile.

Mod de administrare: se ia in fiecare zi cate o lingurita, stomacul gol, in litiaza biliara.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Virtutiile terapeutice ale vinului, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Articol din categoria: Tratamente si remedii

No comments yet.

Lasa un raspuns

Read previous post:
mersul pe jos remediu natural
Mersul – un pas spre sanatate

"O ora de drum, opt ore de sanatate", spune un proverb englezesc. Conform Organizatiei Mondiale... mai mult »

Close