Sanatate

Uleiul – natural sau rafinat

Uleiurile vegetale comercializate in magazine sunt obtinute printr-un proces indelungat de prelucrare.

Samburii sau semintele sunt macinate, cu obtinerea unei faini aspre, care este ulterior presata.

In mod obisnuit, ele sunt incalzite inainte de presare, doar in cazul unor produse, cum ar fi maslinele, arahidele si nucile de cocos, este posibila si prelucrarea printr-un procedeu numit presare la rece.

Daca sunt presate la rece sau mai exact topite la rece, vor contine mai putine impuritati si devin comestibile fara a necesita o prelucrare suplimentara.

Desi aceste uleiuri nu sunt prelucrate termic, raman nesaturate, pastreaza tendinta de a capta oxigenul si rancezesc, producand radicali liberi.

In plus, majoritatea uleiurilor etichetate ca “presate la rece” nu sunt de fapt produse fara prelucrare termica. Daca este incalzit, mare parte din ulei ramane in faina, sau prajitura, si de aceea presarea la cald a fainii este o metoda mult mai economica si aproape universal folosita.

Chiar si in acest proces de incalzire, 3 pana la 15% din ulei poate ramane in faina, astfel incat in cadrul unor prelucrari pe scara larga, sunt folositi in mod frecvent solventi chimici pentru a extrage uleiul. Uleiul astfel extras contine oricum mai multe impuritati si este mult mai colorat decat uleiurile obtinute prin incalzire, si ca urmare necesita prelucrare ulterioara si decolorare, in vederea obtinerii uleiului deschis la culoare, inodor, fara gust, comercializat in mod obisnuit in magazine.

Este evident ca tehnologia elaborata, care face posibila extragerea atat de economica a uleiului vegetal, este doar o tehnica moderna.  Din acest motiv, desi nu este la fel de artificial sau “sintetic”precum margarina, s-a sugerat ca uleiul polinesaturat este un component relativ recent introdus in alimentatie si ca organismul uman nu a dezvoltat capacitatea de a asimila cantitati mari.

Poate ca aceasta afirmatie e in parte adevarata, desi folosirea anumitor uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de masline, dateaza din antichitate.

Tipul de ulei poate fi de asemenea important. Nu toate uleiurile sunt la fel. Dupa cum am mentionat anterior, prelucrarea termica poate determina nocivitatea uleiului de porumb, iar uleiul de masline poate fi la fel de periculos si sub forma neprelucrata.

Exista anumite dovezi legate de faptul ca uleiurile vegetale in cantitati mari accelereaza procesul de imbatranire a tegumentelor, producand o inmultire dramatica a ridurilor la nivelul fetei.

Distrugerea cromozomilor a fost de asemenea atribuita uleiurilor nesaturate si au fost raportate numeroase alte efecte ale aportului crescut al acestora. Cel putin o parte substantiala a problemelor produse de aceste uleiuri se explica probabil din cauza continutului lor in oxigen inalt reactiv.

Compusii care impiedica acesti mici radicali liberi de oxigen sa-si exercite efectele nocive se numesc antioxidanti.

Un astfel de antioxidant este vitamina C, iar vitamina E este un antioxidant si mai eficient.

Share this Story
  • Sanatate

    Uleiul – natural sau rafinat

    Uleiurile vegetale comercializate in magazine sunt obtinute printr-un proces indelungat de prelucrare. Samburii sau semintele sunt macinate, cu obtinerea unei faini ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...