Mama & Copilul

Turnul de apa din Cugir

Cum intri in Cugir, privirea iti este atrasa de un turn singuratic, cu un acoperis tuguiat, din tigla rosie, asezat pe o constructie supla dar solida, de culoare deschisa.

Este vorba de turnul de apa, construit de mesteri italieni, in urma cu un secol, pentru a regulariza apa adusa prin canalul Waserlain (drumul de apa) de la barajul ridicat in fata apelor Raului Mic, chemat popular Taul lui Nila.

Acest turn de 25 m inaltime, proportionat printr-o cadere de la 60 m, facea ca apa sa puna in miscare paletele turbinei, furnizand astfel curentul electric necesar Fabricii de Fier si necesitatilor comunei.

Tot din bazinele turnului provenea apa necesara cismelelor, asezate la intersectiile strazilor principale din comuna Cugir.

Acest turn, simbol trecut si prezent al urbei, a fost “pensionat” in 1964, dar a ramas in picioare, sfidand timpul si abandonul. A fost renovat in anul 2011.

[nggallery id=7]

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Turnul de apa din Cugir

    Cum intri in Cugir, privirea iti este atrasa de un turn singuratic, cu un acoperis tuguiat, din tigla rosie, asezat pe ...
Load More Related Articles
Load More By Andreea Popescu
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Coloana Infinitului, Targu Jiu

In anul 1934, sculptorul Constantin Brancusi a fost ...