Mama & Copilul

Traumatismele in regiunea capului

Majoritatea leziunilor capului sunt minore. Craniul asigura creierului o protectie suficienta fata de lovituri. Numai 10% dintre toate leziunile capului necesita spitalizare. Micile taieturi si vanatati pot fi rezolvate cu tehnicile de baza de prim-ajutor.

Categoriile de leziuni grave in zona capului care necesita ingrijiri medicale de urgenta sunt prezentate mai jos. In toate cazurile de leziuni in regiunea capului, care au un aspect mai ingrijorator, nu miscati gatul pentru ca s-ar putea sa fi fost si el lezat.

Comotia. Cand capul primeste o lovitura puternica in urma unei agresiuni sau a unei caderi, poate rezulta o comotie. Impactul creeaza o miscare brusca a creierului in interiorul craniului. O comotie implica o pierdere de constienta. Victimele sunt frecvent descrise ca fiind siderate. Pot aparea pierderi de memorie, ameteala si varsaturi. Alte simptome posibile sunt paraliziile partiale si socul.

Cheagul de sange la nivelul creierului. Acesta apare cand se rupe un vas de sange intre craniu si creier. Atunci sangele sa infiltreaza intre creier si craniu si formeaza un cheag de sange (hematom), care preseaza pe tesutul cerebral.

Simptomele apar in intervalul de cateva ore, mergand pana la cateva saptamani de la lovitura din zona capului. Alte rani deschise, vanatai sau semne exterioare ar putea fi total absente. Simptomele sunt reprezentate de: dureri de cap, greturi, varsaturi, alterarea constientei si pupile de marimi inegale. In absenta tratamentului evolutia este catre letargie progresiva, pierderea constientei si moarte.

Fracturi de craniu. Acest tip de leziune nu este totdeauna evident.  Cautati urmatoarele semne:

– vanatai sau modificari de culoare in spatele urechii sau in jurul ochilor

– sange sau lichid limpede care curge din urechi sau nas.

– pupile de marimi inegale

– deformari ale craniului, respectiv proeminente sau umflaturi in relieful lui normal.

Daca observati oricare dintre urmatoarele simptome solicitati asistenta medicala de urgenta:

– sangerare grava la nivelul capului sau fetei

 -modificari ale starii de constienta, chiar si de scurta durata

– respiratie neregulata si laborioasa

– varsaturi

Pana la sosirea ajutorului medical, mentineti persoana in pozitie intinsa pe spate si linistita intr-o camera in semiintuneric. Tineti sub observatie semnele vitale: respiratia, ritmul cardiac si vigilitatea. Opriti orice sangerare prin aplicarea unei presiuni ferme locale.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Traumatismele in regiunea capului

    Majoritatea leziunilor capului sunt minore. Craniul asigura creierului o protectie suficienta fata de lovituri. Numai 10% dintre toate leziunile capului necesita ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...