Mama & Copilul

Traumatisme: luxatii, fracturi, entorse

Orice leziune suferita in urma unei forte exterioare sau unei violente este un traumatism. Un os rupt, o lovitura la cap si un dinte smuls sunt toate considerate traumatisme.

Fracturile, entorsele grave, luxatiile si alte leziuni serioase la nivelul oaselor si articulatiilor sunt si ele urgente traumatice si, de obicei, necesita ingrijiri  profesionale.

Luxatiile

O luxatie este o leziune in care capetele oaselor unei articulatii sunt impinse din pozitia lor normala. In cele mai multe cazuri, o lovitura, o cadere sau alte traumatisme pot fi originea unei luxatii.

Semnele de recunoastere a unei luxatii includ urmatoarele:

– o articulatie lezata care e vizibil intr-o pozitie anormala, deformata si greu de mobilizat;

– inflamatie si durere intensa la nivelul articulatiei;

Luxatia trebuie tratata cat de repede posibil, dar nu incepeti dvs sa repozitionati oasele in articulatie. Imobilizati articulatia in atele, chiar in pozitia in care este. Solicitati imediat ingrijiri medicale.

Fracturile

Fractura este propriu-zis un os rupt. Necesita ingrijiri medicale imediate.

Daca banuiti ca este vorba despre o fractura, cel mai corect mod de abordare este sa protejati zona afectata limitand agravarile. Nu incercati sa repozitionati capetele fracturii. Mai curand imobilizati zona cu ajutorul unei atele. De asemenea, mentineti imobilizate articulatiile de deasupra si de sub nivelul fracturii.

Daca, pe langa fractura, apare si sangerare, aplicati presiune locala pentru a o opri.  Daca este posibil ridicati usor locul ce sangereaza pentru a scadea fluxul sanguin. Mentineti presiunea pana se opreste sangerarea.

Daca persoana este confuza, palida sau respira evident superficial si rapid, folositi regulile de tratament ale socului: intindeti persoana pe spate, ridicati-i picioarele si acoperiti-o cu o patura sau tineti-o la caldura.

Semne de fractura:

– inflamatie sau hematom la nivelul osului;

– deformarea reliefului normal al membrului afectat;

– durere localizata care se intensifica cand regiunea afectata este mobilizata sau se aplica presiune asupra ei;

– pierderea functiei de miscare la nivelul zonei respective;

– un os rupt care a strapuns tesuturile moi adiacente si iese prin piele.

Entorse

O entorsa apare atunci cand o rasucire violenta sau o intindere determina articulatia sa-si depaseasca propriul spatiu. Entorsa e rezultatul intinderii fortate ligamentare. Poate aparea si ruperea ligamentelor.

Semnele cele mai frecvente ce indica o entorsa sunt urmatoarele:

– durere si sensibilitate la nivelul ariei lezate;

– inflamare rapida si posibil colorare anormala a pielii;

– disfunctie articulara;

Cele mai usoare entorse pot fi tratate la domiciliu. Totusi, daca apare un zgomot ca de pocnitura si apoi imediat dificultate la mers la nivelul articulatiei, solicitati ingrijiri medicale de urgenta.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Traumatisme: luxatii, fracturi, entorse

    Orice leziune suferita in urma unei forte exterioare sau unei violente este un traumatism. Un os rupt, o lovitura la cap ...
  • Mama & Copilul

    Entorsele: lezarea ligamentelor

    Mai exact, entorsa apare cand ligamentele au fost supraextinse sau chiar sfasiate. Ligamentele sunt benzi tari, elastice care se insera pe ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...