Sanatate

Tratamente naturiste pentru hipertensiunea arterială

Remedii naturale pentru hipertensiunea arterială

Ce este hipertensiunea arterialăCe este hipertensiunea arterială?

Potrivit Asociaţiei Americane de Sănătate, aproape unul din trei adulţi din Statele Unite au hipertensiune arterială. Dar, aproape o treime dintre aceste persoane nu ştiu că au hipertensiune arterială, pentru că este o boală silențioasă. Oamenii pot avea hipertensiune arterială timp de ani de zile, fără a se confrunta cu simptome.

Numărul cel mai mare din măsurarea tensiunii arteriale este presiunea sistolică și numărul cel mai mic, sau al doilea, se numește presiunea diastolică. Potrivit orientărilor din Institutul Naţional de Sănătate a Plămânilor şi Sângelui:

– Tensiunea arterială normală este sub 120/80 mmHg.

– Prehipertensiunea este tensiunea arterială sistolică care este între 120 – 139 sau presiunea diastolică între 80 și 89.

– Hipertensiune arterială de gradul 1 este tensiunea arterială sistolică între 140 159 sau tensiunea diastolică între 90 și 99.

– Hipertensiunea arterială de gradul 2 este tensiunea sistolică mai mare de 160 sau presiunea diastolică de 100 sau mai mare.

Simptomele hipertensiunii arterialeSimptomele hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, de obicei, nu produce niciun simptom în stadiile incipiente. Simptomele asociate cu hipertensiune arterială pot include:

– Amețeală

– Durere de cap

– Sângerări nazale

Cauzele hipertensiunii arteriale

În cele mai multe cazuri de hipertensiune arterială, Asociaţia Americană de Sănătate spune că nu există nicio cauză identificabilă. Acest tip de hipertensiune arterială este numită hipertensiune arterială primară sau hipertensiune arterială esențială. Aceasta este, de obicei, o combinație de următorii factori:

– Greutate. Cu cât sunteţi mai graşi, cu atât este mai mare presiunea asupra pereţilor arterelor, pentru că se produce mai mult sânge pentru a furniza oxigen şi substanţe nutritive la ţesuturile din organism.

– Nivelul de activitate. Lipsa de activitate fizică tinde să crească ritmul cardiac, care forţează inima să lucreze mai greu cu fiecare contracţie.

– Fumatul. Produsele chimice din ţigări şi tutun pot deteriora pereţii arterelor.

– Aportului de sodiu. Sodiul în cantităţi excesive poate duce la retenție de lichide şi la hipertensiune arterială, în special la persoanele sensibile la sodiu.

– Aportul de potasiu. Nivelurile mici de potasiu pot duce la creşterea nivelurilor de sodiu, deoarece aceştia se echilibrează unul pe celălalt.

Cauzele hipertensiunii arteriale– Stresul. Stresul poate crește tensiunea arterială.

– Consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool poate, în timp, să crească riscul de boli de inimă.

– Vârsta. Riscul de hipertensiune arterială creşte pe măsură ce îmbătrâniţi.

– Istoricul medical al familiei.

Hipertensiunea arterială poate fi cauzată şi de anumite afecţiuni, cum ar fi bolile de rinichi, tulburările hormonale, bolile tiroidiene, boala glandei suprarenale; de folosirea anumitor medicamente, cum ar fi contraceptivele orale; sau de plante, cum ar fi lemnul dulce. Acest tip de hipertensiune arterială este numit hipertensiune secundară.

Remedii naturale pentru hipertensiunea arterială

Modificarea stilului de viaţă şi remediile naturale pot ajuta la controlarea hipertensiunii arteriale, dar medicul dumneavoastră vă poate recomanda şi medicamente pentru a reduce tensiunea arterială. Este important să lucraţi împreună cu medicul dumneavoastră, deoarece hipertensiunea arterială netratată vă poate afecta organele din corp şi vă creşte riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, hemoragii cerebrale, boli de rinichi și de pierdere a vederii.

1) Coenzima Q10 (CoQ10)

Există unele dovezi că suplimentul CoQ10 poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, pe 83 de persoane cu hipertensiune arterială sistolică, a examinat efectul suplimentelor cu CoQ10 (60 mg, de două ori pe zi). După 12 săptămâni, a existat o reducere a tensiunii arteriale sistolice de 17.8 mm Hg în grupul tratat cu CoQ10.

Un alt studiu efectuat la Universitatea din Australia de Vest a cercetat efectul CoQ10 asupra tensiunii arteriale și controlului glicemiei pe 74 de persoane cu diabet de tip 2. Participanţii au fost repartizaţi aleatoriu pentru a primi 100 mg de CoQ10 de două ori pe zi, 200 mg de fenfibrate, ambele, sau niciuna timp de 12 săptămâni.

CoQ10 a redus în mod semnificativ tensiunea arterială sistolică și diastolică (reducere medie de 6.1 mm Hg și 2,9 mm Hg). A existat şi o reducere de HbA1c, un marker pentru controlul glicemiei pe termen lung.

2) Usturoiul

Într-o meta-analiză a șapte studii clinice pe suplimente de usturoi, trei studii au arătat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și patru a tensiunii arteriale diastolice. Cercetătorii au ajuns la concluzia că suplimentele de pudră de usturoi pot fi de folos clinic pentru pacienții cu hipertensiune arterială ușoară.

Suplimentele de usturoi ar trebui să fie folosite numai sub supravegherea unui medic specialist calificat. Usturoiul poate subţia sângele (reduce capacitatea de coagulare a sângelui), la fel ca aspirina. Usturoiul poate interacționa cu multe medicamente şi suplimente, cum ar fi Coumadin (warfarina) sau Trental (pentoxifilina), aspirina, vitamina E şi gingko biloba. Se recomandă ca persoanele care consumă usturoi să se oprească înainte și după orice tip de intervenție chirurgicală.

3) Păducelul

Păducelul este folosit adesea pentru tensiunea arterială.

Într-un studiu realizat de cercetătorii din Reading, Marea Britanie, 79 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 au fost primit în mod aleatoriu fie 1200 mg de extract de păducel pe zi, fie placebo, timp de 16 săptămâni. Medicamentele pentru hipertensiune arterială au fost folosite de 71% dintre pacienţi.

La sfârșitul celor 16 săptămâni, pacienții care au luat suplimente de păducel au avut o reducere semnificativă a presiunii arteriale diastolice medie (2,6 mm Hg). Nu au fost raportate interacțiuni negative intre plante şi medicamente.

4) Uleiul de pește

Studiile preliminare sugerează că uleiul de peşte poate avea un efect modest asupra tensiunii arteriale. Deși suplimentele de ulei de pește conțin adesea DHA (acid docohexaenoic) şi EPA (acid eicosapentaenoic), există unele dovezi că DHA este ingredientul care scade tensiunea arterială.

5) Acidul folic

Acidul folic este o vitamină B necesară pentru formarea globulelor roşii. Acesta poate ajuta la reducerea presiunii arteriale, la unele persoane, prin reducerea nivelurilor crescute de homocisteine.

Un mic studiu pe 24 de fumătorii a constatat că o suplimentare cu acid folic timp de patru săptămâni a redus în mod semnificativ tensiunea arterială.

6) Dieta

Schimbarea dietei este o parte importantă în scăderea tensiunii arteriale. Dieta DASH (abordarea dietetică de a opri hipertensiunea arterială) este promovată de Institutul Naţional de Sănătate a Plămânilor şi Sângelui.

Dieta DASH include fructe şi legume, un conţinut scăzut de grăsimi, produse lactate, fasole şi nuci. Consumul de sodiu este limitat la 2400 mg pe zi.

Studiile au descoperit că dieta DASH poate reduce hipertensiunea arterială în două săptămâni. Acestea sunt orientările zilnice ale dietei DASH:

– 7-8 porţii de cereale

– 4 – 5 porţii de legume

– 4 – 5 porţii de fructe

– 2 – 3 porţii de lactate cu un conţinut scăzut de grăsime

– 2 sau mai puțin porţii de carne de pasăre sau pește

– 2 – 3 porţii de grăsimi și uleiuri

– 4 – 5 porţii de nuci, seminţe şi fasole, pe săptămână

– Mai puțin de 5 porţii pe săptămâna de dulciuri

Dimensiuni de servire

1/2 cană de orez sau paste

1 felie de pâine

1 cană de legume crude sau fructe

1/2 cană de legume gătite sau fructe

200 ml de lapte

1 linguriță ulei de măsline

85 g de carne gătită

85 g tofu

Pacienții care urmează dieta DASH au avut o reducere semnificativă a presiunii arteriale.

7) Calciu, magneziu şi potasiu

Calciu. Suplimentele de calciu par a avea o reducere modestă, dar semnificativă din punct de vedere statistic, a tensiunii arteriale sistolice (diferență medie de 2,5 mm Hg), dar sunt necesare studii de o calitate mai bună.

Potasiu. O meta-analiză a cinci studii a indicat faptul că suplimentarea cu potasiu a dus la reducere a tensiunii arteriale sistolice (diferența medie 11.2 mm Hg) şi a tensiunii arteriale diastolice (5,0 mm Hg).

Magneziu. În 12 studii randomizate, participanții care au primit suplimente de magneziu nu au avut o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice, dar au avut o reducere semnificativă a tensiunii arteriale diastolice (diferența medie 2,2 mm Hg).

8) Exerciţiile aerobice

Exerciţiile aerobice sunt o parte importantă a abordării naturale pentru reducerea tensiunii arteriale. O meta-analiză a 105 studii în care au fost implicaţi 6805 de participanți a considerat ca exerciţiile aerobice sunt asociate cu o reducere a tensiunii arteriale sistolice de 4,6 mm Hg, cu reduceri corespunzătoare a tensiunii arteriale diastolice.

Persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a începe un program de exerciţii.

9) Medicina ayurvedică

În medicina ayurvedică, medicina tradiţională din India, tensiunea arterială ridicată este tratată în conformitate cu dosha fiecărei persoane, sau tipul constituțional.

Tipul Pitta poate avea o față roșie, ochi roșii, dureri de cap, sensibilitate la lumină, iritabilitate și sângerări nazale.

Tipul Kapha poate avea exces de greutate, retenție de apă, colesterol ridicat şi apatie.

Tipul Vata poate avea gaze, insomnie, nervozitate, griji, anxietate şi poate fi balonat sau constipat.

10) Medicina Tradițională Chineză

În medicină tradițională chineză, hipertensiune arterială este adesea atribuită unei probleme cu circulația energiei vitale (qi) în organism. Practicienii medicinei tradiţionale chinezeşti cred că depresia, furia, obezitatea, precum și aportul mare de alimente grase sunt câţiva dintre factorii declanşatori.

O combinaţie de acupunctură şi plante este adesea recomandată. Alimentele considerate a avea proprietăți medicinale care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale includ: castanele de apă, napii, mierea, ţelina chinezească, păducelul și fasolea mung.

11) Ierburi şi suplimente de evitat

Plante care sunt suspectate că pot provoca hipertensiune arterială includ:

– Lemnul dulce

– Ephedra

– Ginsengul asiatic

– Uleiul esențial de rozmarin

Share this Story
  • Sanatate

    Tratamente naturiste pentru hipertensiunea arterială

    Remedii naturale pentru hipertensiunea arterială Ce este hipertensiunea arterială? Potrivit Asociaţiei Americane de Sănătate, aproape unul din trei adulţi din Statele ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...