Mama & Copilul

Tratamente naturiste pentru gripă

Remedii naturale pentru gripă

Tratamente naturiste pentru gripăGripa este o boală virală care afectează tractul respirator, inclusiv nasul, gâtul, plămânii și bronhiile (căile respiratorii care duc la plămâni).

Cazurile uşoare de gripă poate fi confundate cu răceală, dar gripa este, de obicei, o boală mai gravă. Simptomele gripei pot include: tuse, dureri în gât, dureri musculare, oboseală și dureri de cap. Simptomele de gripă au tendința de a începe brusc și sunt însoțite de febră mare. Pot apărea complicaţii, cum ar fi: pneumonie, bronșită și infecții ale sinusurilor şi urechilor. Persoanele cu risc mai mare de complicaţii includ: copiii, persoanele de peste 50 de ani și persoanele cu afecţiuni medicale cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiace sau pulmonare sau infecţia cu HIV.

Deşi este tentant să vă bazaţi exclusiv pe remedii naturale, gripa poate fi mortală, de aceea ar trebui să vorbiţi cu medicul de familie dacă credeți că ați putea avea gripă.

Remedii naturiste pentru gripă

1) Soc

Socul (Sambucus nigra) este o plantă folosită de ani de zile pentru răceli, infecții ale sinusurilor şi gripă. În studiile preliminare de laborator, extractele soc au luptat împotriva virusurilor. Cercetătorii cred că antocianii, compuşii găsiţi în mod natural în soc, sunt componenta activă care întărește sistemul imunitar și împiedică virusul gripei să se lipească de celulelor noastre.

Totuşi, nu au existat forte multe studii care să demonstreze eficacitatea socului asupra prevenirii sau tratării gripei. Un mic studiu a constatat că siropul de soc (15 ml de patru ori pe zi, timp de cinci zile) a fost mai eficace decât un placebo la alinarea simptomelor asemănătoare gripei. Cei care au luat soc s-au recuperat la a treia sau a patra zi de tratament, în timp ce oamenii care au luat placebo s-au recuperat după 7-8 zile. Cele mai multe studii privind socul au fost mici, au testat doar un produs comercial disponibil și au primit sprijin financiar de la producător.

Reacțiile adverse, deși rare, pot include indigestie uşoară sau reacţii alergice. Numai extractele comerciale preparate din boabe ar trebui să fie folosite, deoarece frunzele proaspete, florile, scoarța, mugurii tineri, fructele şi rădăcinile necoapte conțin cianuri.

2) Oscillococcinum

Oscillococcinum, cunoscut şi sub numele de hepatita Anas Barbariae și Cordis extractum 200 C, este un produs homeopatic disponibil pe scară largă.

Oscillococcinum este făcut din inima şi ficatul de rață.

Fiind un remediu homeopatic, Oscillococcinum este preparat diluat de multe ori, în acest caz, de 200 de ori. Primul amestec conține 1% extract de rață, al doilea amestec conține 1% din primul amestec, al treilea amestec conține 1% din al doilea amestecul și așa mai departe până când acesta a fost diluat de 200 de ori. După atâtea diluții, este foarte probabil că nu mai există molecule de extract de rață în pilula finală. Conform teoriei homeopate, moleculele ingredientului activ nu trebuie să fie prezente în remediu pentru a oferi valoare terapeutică și, de fapt, cu cât sunt mai diluate remediile, cu atât sunt mai puternice. Criticii spun că, dacă nu există molecule în remediu final, este imposibil de a oferi o bază chimică pentru acțiunile sale. Cu toate acestea, Oscillococcinum este cel mai popular produs pentru gripă în Franța și este unul dintre cele mai populare produse homeopate de pe piață.

O recenzie a șapte studii publicate anterior a găsit câteva dovezi că Oscillococcinum a contribuit la reducerea duratei gripei cu aproximativ șase ore, dar nu a avut niciun efect asupra prevenirii gripei. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, deși nu există date suficiente pentru a trage o concluzie puternică sau pentru a recomanda Oscillococcinum ca tratament pentru gripă, Oscillococcinum este promițător ca un remediu natural împotriva gripei.

3) Echinaceea

Deși concluziile recente pun la îndoială folosirea plantei echinaceea pentru răceală şi gripă, încă este una dintre cele mai populare plante medicinale. Un studiu din 2005 efectuat de Centrul Național pentru Medicină Complementară și Alternativă a constatat că echinaceea a avut prea puţine efecte pentru a preveni sau scurta răceala. Au fost mulți critici ai studiului care au susținut că studiul nu ar trebui să fie folosit ca o dovadă că echinaceea nu funcționează. Cochrane Collaboration a efectuat o recenzie a 15 studii privind echinaceea și a constatat că aceasta nu a fost mai eficientă decât un placebo la prevenirea răcelilor.

Deși există mai multe tipuri de echinaceea, inclusiv echinaceea purpurea, echinaceea angustifolia şi echinaceea pallida, părțile de deasupra solului (frunzele, florile și tulpinile) a echinaceea purpurea au avut cele mai bune dovezi.

Un studiu a testat două doze diferite de echinaceea purpurea (450 mg și 900 mg) și a constatat că doza mai mare a fost semnificativ mai bună decât un placebo în reducerea severității simptomelor de gripă după 3-4 zile.

Specialiştii în plante medicinale recomandă să luaţi echinaceea o dată la 2-3 ore, cu o doză zilnică totală de 3-4 grame pe zi, la primul semn de simptome. După mai multe zile, doza este, de obicei, redusă și se continuă după o săptămâna. Echinaceea este şi un ingredient în Airborne, un supliment care conține vitamine și plante aromatice.

4) Ginseng

Deși există mai multe tipuri de ginseng, Panax quinquefolius sau “ginsengul Nord American” a devenit popular ca un remediu pentru răceală şi gripă. Compuşii numiţi polizaharide și ginsenoide sunt elementele constitutive active din ginseng. Unul dintre cele mai populare produse comerciale de ginseng pentru răceală şi gripă este Cold-FX.

Două studii au testat Cold-FX pe 198 de oameni, care au primit fie Cold-FX, fie un placebo. Nu a fost nicio diferenţă semnificativă a numărului de persoane care au contractat gripa şi nicio diferenţă în gravitatea sau durata gripei. Cercetătorii au comparat rezultatele a două studii împreună și abia apoi s-a constatat că Cold-FX a redus incidența gripei.

Sfaturi de prevenire a gripei

Beţi multe lichide. Evitați băuturile dulci, cum ar fi băuturile carbogazoase.

Spălați-vă des pe mâini. Asigurați-vă că vă spălaţi şi că vă clătiţi bine. Folosiţi un sanitarizant, dacă nu aveți acces la o chiuvetă.

Odihniţi-vă suficient. Lipsa de somn poate duce la scăderea imunității.

Asigurați-vă că faceţi des exerciţii fizice. Exerciţiile aerobice, cum ar fi mersul pe jos, stimulează sistemul imunitar.

Reduceţi nivelul de stres. S-a demonstrat că stresul reduce temporar imunitatea.

Dacă apar simptome de pneumonie, cum ar fi febră mare, tuse severă, flegmă sau dureri ascuţite când respirați, adresați-vă imediat medicului.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Tratamente naturiste pentru gripă

    Remedii naturale pentru gripă Gripa este o boală virală care afectează tractul respirator, inclusiv nasul, gâtul, plămânii și bronhiile (căile respiratorii ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...