Mama & Copilul

Tratamente naturiste pentru fibromialgie

Plante medicinale şi suplimente pentru fibromialgie

 

Tratamente naturiste pentru fibromialgieCe este fibromialgia?

Fibromialgia este o afecţiune cronică caracterizată printr-o combinație de oboseală şi durere de muşchi, de tendoane şi de ligamente în mai multe puncte sensibile din corp. Punctele sensibile sunt zone specifice care sunt dureroase atunci când se apasă pe ele, în special pe: gât, umeri, partea superioară a spatelui, partea superioară a pieptului, coate, şolduri şi coapse.

Persoanele cu fibromialgie pot prezenta şi alte simptome și afecţiuni, cum ar fi: somn neodihnitor, sindrom de colon iritabil, dureri de cap, tulburări TMJ, anxietate, depresie, sindromul picioarelor neliniştite, amorțeala sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor, lipsă de concentraţie, cicluri menstruale dureroase și sensibilitate sporită la mirosuri, zgomote, lumini puternice și atingere.

Conform Colegiului American de Reumatologie, fibromialgia afectează 3-6 milioane de persoane din Statele Unite. Fibromialgia este mai frecventă la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani.

Plante medicinale şi suplimente pentru fibromialgie

În continuare vă prezentăm câteva dintre cele mai comune plante medicinale şi suplimente pentru fibromialgie. Consultaţi un medic specialist calificat pentru o recomandare specifică.

1) S-adenozil-L-metionină (SAMe)

S-adenozil-L-metionina (SAMe) este compus care apare în mod natural în organism. Aceasta este necesară pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, ajută la menținerea membranelor celulare, ajută la producerea și distribuția de neurotransmiţători, cum ar fi serotonina, noradrenalina şi dopamina, și joacă un rol important în formarea cartilajelor și materialul genetic (ADN).

Câteva studii preliminare au sugerat ca SAMe poate ajuta împotriva fibromialgiei. Un mic studiu dublu-orb a evaluat efectul lui SAMe şi a unui placebo pe 17 persoane cu fibromialgie, dintre care 11 au avut depresie. Numărul de puncte sensibile a scăzut datorită SAM-e, iar placebo nu a avut acelaşi efect. Şi depresia s-a îmbunătățit cu SAMe, iar cu placebo nu.

Într-un alt studiu dublu-orb, 44 de persoane cu fibromialgie au luat 800 mg de SAMe pe zi sau placebo. După 6 săptămâni, au existat îmbunătățiri semnificative din punct de vedere statistic ale durerii, oboselii, rigidităţii de dimineaţă şi ale stării de spirit. Punctele sensibile, forța musculară și starea de spirit nu au fost îmbunătățite în mod semnificativ cu SAMe, în comparaţie cu placebo.

Cu toate acestea, un alt studiu dublu-orb a comparat SAMe (600 mg pe zi), administrată intravenos, cu placebo pe 34 de persoane cu fibromialgie. După 10 zile, nu a existat nicio diferenţă semnificativă în punctele sensibile.

SAMe poate provoca indigestie, gură uscată şi insomnie, iar în cazuri rare diaree severă, arsuri la stomac, dureri de cap și amețeli.

Persoanele cu tulburare bipolară nu ar trebui să ia SAMe, deoarece poate agrava episoadele maniacale. Oamenii care iau medicamentul levidopa (prescris pentru boala Parkinson) ar trebui să evite SAMe. Persoanele care iau antidepresive nu ar trebui să folosească SAMe fără consultarea în prealabil a medicului lor. Nu se ştie ce efecte are SAMe asupra femeilor gravide sau care alăptează.

2) Magneziu

Magneziul este un mineral care se găseşte în mod natural în alimente precum: legume cu frunze verzi, nuci, seminţe, cereale integrale și în suplimente nutritive.

Magneziul este necesar pentru mai mult de 300 de reacţii biochimice. Magneziul şi acidul malic (un acid găsit în mod natural în mere) sunt adesea sugeraţi pentru persoanele cu fibromialgie, deoarece aceştia sunt necesari pentru producerea de energie în celule sub formă de adenozin trifosfat (ATP).

Cu toate acestea, un studiu pe 97 de persoane nu a găsit nicio legătură între nivelurile de magneziu și fibromialgie.

Un studiu dublu-orb a examinat eficacitatea şi siguranţa magneziului (50 mg de trei ori pe zi) și a acidului malic (200 mg de trei ori pe zi) pe 24 de oameni cu fibromialgie. După 4 săptămâni, combinația de acid malic şi magneziu nu a fost mai eficace decât placebo.

Participanții au primit apoi această combinaţie timp de 6 luni în doze mai mari (până la 300 mg magneziu și 1200 mg de acid malic pe zi). De această dată, combinația a dus la o îmbunătăţire semnificativă a durerii şi sensibilităţii, dar această parte a studiului a fost deschisă (atât cercetătorii, cât și participanții știau care tratament este administrat), iar rezultatele, deşi erau promiţătoare, nu pot fi folosite ca probă că această combinaţie este eficientă. Sunt necesare studii suplimentare.

Dozele mari de magneziu pot provoca: diaree, greață, pierderea poftei de mâncare, slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, tensiune arterială scăzută, ritm cardiac neregulat și confuzie.

Magneziul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi cele pentru osteoporoză, hipertensiune arterială, precum și cu unele antibiotice, calmante și diuretice.

3) Vitamina D

Fibromialgia și durerile generalizate care nu pot fi considerate a fi simptome ale fibromialgiei au fost atribuite de către unii cercetători cu deficienţa de vitamina D. De exemplu, un studiu a examinat 994 de persoane și a găsit o corelație puternică între nivelurile scăzute de vitamina D și durerile osoase şi musculare.

Un studiu publicat în Mayo Clinic Proceedings a examinat 150 de persoane cu dureri musculo-scheletice persistente şi nespecifice. Cercetătorii au descoperit că 93% dintre ei au avut niveluri deficitare de vitamina D.

Într-un alt studiu, nivelurile de vitamina D au fost evaluate pe 75 de persoane care au îndeplinit criteriile Colegiului American de Reumatologie pentru fibromialgie. Deși nu a fost nicio relație între nivelurile de vitamina D și simptome musculo-scheletice, deficienţa de vitamina D a fost asociată cu anxietatea şi depresia la persoanele cu fibromialgie.

4) 5-hidroxitriptofan (5-HTP)

Suplimentele de 5-HTP lucrează prin creșterea nivelului de serotonină din creier. Există dovezi preliminare care sugerează că acesta poate reduce numărul de puncte sensibile la persoanele cu fibromialgie.

Un studiu dublu-orb controlat cu placebo a cercetat efectul lui 5-HTP şi al unui placebo pe 50 de persoane cu fibromialgie. După patru săptămâni, persoanele care au luat 5-HTP au avut o îmbunătăţire semnificativă a durerii, a numărului de puncte sensibile, a rigidităţii, a anxietăţii, a oboselii şi a somnului. Efectele secundare au fost uşoare şi tranzitorii.

5) Vitamina B12

Un studiu suedez a demonstrat că există niveluri scăzute de vitamina B12 în lichidul cefalorahidian la persoanele cu fibromialgie şi sindromul de oboseală cronică.

Au fost studiate 12 femeile care au îndeplinit criteriile pentru fibromialgie și sindromul oboselii cronice, împreună cu un grup de control de 18 de femei sănătoase.

Nivelurile de homocisteină din lichidul cefalorahidian au fost de peste trei ori mai mari la femeile care au avut fibromialgie și sindromul de oboseală cronică, comparativ cu grupul de control. Vitamina B12 din lichidul cefalorahidian a fost, de asemenea, în cantităţi reduse în 7 din 12 femei cu fibromialgie şi sindromul de oboseală cronică.

6) Crema cu capsaicină

Capsaicină este ingredientul activ din ardeiul chili şi se crede că poate calma temporar durerea.

Atunci când este aplicată pe piele, crema de capsaicină epuizează substanţa P, o substanţă care transmite durerea. Persoanele cu fibromialgie au niveluri mai ridicate de substanțe P.

Un studiu a examinat eficacitatea capsaicinei asupra fibromialgiei. Participanţii la studiu au aplicat o cremă cu 0,025% capsaicină de patru ori pe zi pe punctele sensibile. După 4 săptămâni, au avut o reducere a durerii.

 

 

 

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Tratamente naturiste pentru fibromialgie

    Plante medicinale şi suplimente pentru fibromialgie   Ce este fibromialgia? Fibromialgia este o afecţiune cronică caracterizată printr-o combinație de oboseală şi ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...