Mama & Copilul

Tratamente naturiste pentru endometrioză

Remedii naturale pentru endometrioză

Tratamente naturiste pentru endometriozăCe este endometrioza?

Endometrioza este o afecţiune cronică, de multe ori dureroasă, în care ţesutul care căptuşeşte uterul (numit endometru) începe să crească în afara uterului. Cel mai frecvent, creșterea este pe trompele uterine, pe ovare sau pe căptuşeală pelviană dar în unele cazuri se poate răspândi în afara zonei pelviene.

Potrivit Asociației pentru Endometrioză, endometrioza afectează 5,5 milioane de femei din Statele Unite și Canada și milioane de alte femei din întreaga lume.

Semne şi simptome endometrioza

– Cicluri menstruale dureroase. Durere pelviană și crampe în timpul menstruaţiei. Poate începe înainte să vă vină ciclul și poate continua timp de câteva zile după menstruaţie. Durerea poate apărea şi în partea de jos a abdomenului sau în regiunea lombară. Endometrioza a provoca în unele cazuri şi sciatică.

– Durere înţepătoare şi profundă în timpul ovulaţiei, actului sexual, tranzitului intestinal și/sau în timpul urinării.

– Cicluri menstruale grele sau sângerări între menstruații

– Oboseală

– Indigestie, diaree, constipație şi greață

– Infertilitate. Endometrioza poate cauza adeziuni care blochează ovulele.

Tratamente naturale pentru endometrioză

Dacă vă confruntați cu cicluri menstruale dureroase sau dureri pelviene, este important să vă consultaţi medicul de familie pentru a obține un diagnostic corect. În continuare vă prezentăm opt tratamente naturale, care sunt folosite pentru endometrioză.

1) Reducerea expunerii la chimicale

Deşi studiile anterioare pe femei nu au fost concludente, există tot mai multe dovezi că expunerea cronică la substanțele chimice din mediu (dioxine și bifenili policlorurați) este asociată cu o prevalenţă şi severitate crescută de endometrioză.

O modalitate de a reduce aportul de aceste elemente chimice este prin a reduce consumul de grăsimi de origine animală, în special de lactate cu un conţinut bogat de grăsimi, de carne roşie și de pește. Dioxina și bifenilii policloruraţi se acumulează în grăsimile de origine animală și este calea principală de expunere.

Este interesant faptul că unele studii asupra dietei şi endometriozei susțin această legătură. De exemplu, un studiu efectuat în Italia a examinat datele de la 504 de femei cu endometrioză şi s-a constatat că riscul de endometrioză creşte odată cu consumul de carne roşie şi şuncă. Fructele și legumele proaspete au fost asociate cu o reducere a riscului.

2) Legumele şi seminţele de in

Există dovezi că un grup de substanțe chimice de origine vegetală, numite flavone, poate inhiba aromataza, enzima care transformă androgenul în estrogen. Cele mai bune surse alimentare de flavone sunt ţelina şi pătrunjelul.

Broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles și bok choy conţin compuşi numiţi indoli, care par a îmbunătăți metabolizarea estrogenului.

Seminţele de in sunt bogate în lignani și fibre; două elemente benefice pentru afecţiunile care au legătură cu estrogenul.

3) Hidroterapia

O baie de şezut este adesea recomandată de practicienii medicinei alternative pentru endometrioză. Acesta este un remediu de acasă și nu a fost studiat.

O baie de şezut implică statul într-un bazin mic sau într-o cadă cu apă fierbinte timp de trei minute, apoi se vă ridicaţi și să vă băgaţi într-un alt bazin umplut cu apă rece, unde veţi sta timp de un minut. Ciclul de apă caldă/apă rece se repetă de încă 3 ori. Nu se face în timpul menstruaţiei.

4) Acizi graşi omega-3

Acizi graşi omega-3 se găsesc în carnea de somon, macrou, sardine şi anșoa. Aceştia sunt disponibili şi în capsule de ulei de pește. Capsulele sunt metoda cea mai preferată, deoarece conţin cantităţi minime de PCB-uri și dioxine.

Mai multe studii au descoperit că acizii graşi omega-3 poate fi benefici pentru persoanele cu endometrioză. De exemplu, un studiu pe animale, efectuat la Universitatea din Western Ontario, a constatat că uleiul de pește conține doi compuși specifici, EPA şi DHA, care pot calma durerea prin scăderea nivelurilor de prostaglandin E2 (compus chimic care cauzează inflamaţii) . Cercetătorii au descoperit ca uleiul de pește ar putea încetini creşterea ţesutului endometrial.

5) Crema cu progesteron

Practicieni medicinei alternative recomandă uneori crema de progesteron. Se crede că progesteronul încetineşte creşterea anormală a ţesutului endometrial. Deși nu este considerat un leac, acesta poate ameliora unele simptomele, cum ar fi: durerea din timpul ciclurilor menstruale și durerile pelviene. Nu a fost efectuat niciun studiu care să testeze efectele cremei cu progesteron asupra endometriozei, așa că nu se ştie nimic despre eficienţa cremei.

Crema cu progesteron este derivată din soia sau din ignama sălbatică mexicană. O moleculă numită diosgenin este extrasă într-un laborator și este convertită în o moleculă care este exact ca progesteron uman, apoi se adaugă în cremă. Unele companii vând cremă de ignama sălbatică, dar dacă nu a fost transformată într-un laborator, este inutilă, deoarece organismul nu poate converti ignama sălbatică în progesteron pe cont propriu.

Crema naturală cu progesteron este aplicată pe încheieturi, braţe, coapsele interioare sau pe piept. Cantitatea aplicată şi intervalul intre aplicaţi vor fi stabilite de către un profesionist. Este important să fiţi supravegheate și să vi se monitorizeze nivelurile de progesteron prin teste de laborator, pentru că progesteronul în exces poate provoca efecte secundare precum: modificări ale dispoziției, depresie, retenţie de apă, creşterea în greutate şi sângerări menstruale anormale sau absente.

6) Reducerea stresului

Cortizolul este un hormon implicat în răspunsul la stres, dar este necesar şi pentru a produce hormoni precum progesteronul. Stresul prelungit poate duce la creşterea nivelului de cortizol, ceea ce poate reduce nivelul de progesteron și poate provoca un dezechilibru hormonal, conform practicienilor medicinei alternative.

Un studiu care a implicat 49 de femei a descoperit că nivelurile de cortizol au fost semnificativ mai mari la femeile cu endometrioză avansată, comparativ cu femeile care nu au avut această afecţiune.

Nutrienţii şi plantele medicinale pe care practicienii de medicină alternativă le recomandă pentru reducerea stresului includ:

– Ashwaghandha

– Vitaminele B

– Vitamina C

– Zincul

– Magneziul

Alte metode de reducere a stresului includ:

– Exerciţii de relaxare

– Meditaţie intensă

– Respiraţia diafragmatică

7) Ceaiul de ghimbir

Ceaiul de ghimbir poate ameliora greaţa care poate apărea cu endometrioza.

8) Creşterea bacteriană

Crook William, autorul cărţii The Yeast Connection, credea că există o legătură puternică între endometrioză şi suprainfecţia cu bacteria candida.

Un studiu realizat de spitalul de femei din Texas a examinat 50 de femei cu endometrioză şi a constatat că 40 de femei au prezentat o creştere bacteriană exagerată. După opt săptămâni de tratament, s-au redus în mod semnificativ simptomele.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Tratamente naturiste pentru endometrioză

    Remedii naturale pentru endometrioză Ce este endometrioza? Endometrioza este o afecţiune cronică, de multe ori dureroasă, în care ţesutul care căptuşeşte ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...