Mama & Copilul

Tratamente naturiste pentru candidoză

Remedii naturale pentru candidoză

 

Tratamente naturiste pentru candidozăCe este candidoza?

Candidoza vaginală este cauzată, de obicei, de o ciupercă numită Candida albicans, care se găseşte în mod normal cantități mici în vagin.

Se estimează că trei din patru femei vor avea candidoză în timpul vieţii lor. Factorii care contribuie la candidoza vaginală includ: sarcina, diabetul zaharat, precum și folosirea contraceptivele orale, a steroizilor şi a antibioticelor. Candidoza este mult mai frecventă după menopauză, din cauza nivelurilor de estrogen aflate în scădere, care subțiază pereții vaginali.

Remedii naturale care pot fi de folos

1) Probioticele

Probioticele sunt un remediu natural popular împotriva candidozei. Ele sunt organisme microbiene vii, care sunt prezente în mod natural în tractul digestiv și în vagin. Probioticele, uneori menționate ca bacterii “prietenoase”, suprimă creşterea organismelor potențial nocive, cum ar fi Candida, iar din acest motiv suplimentele probiotice au fost explorate ca un remediu natural împotriva candidozei.

Tipul de probiotic care este studiat pentru combaterea candidozei este Lactobacillus, în special Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus GR-1 și Lactobacillus fermentum RC-14. În unele studii, niveluri scăzute de lactobacili din vagin au fost asociate cu candidoză.

Studiile preliminare de laborator au descoperit că lactobacilii pot bloca creșterea bacteriei Candida albicans în vagin. Unele studii clinice sprijină aceste constatări, dar calitatea acestor studii a fost, în general, slabă, aşa că nu se pot trage concluzii definitive.

Probioticele sunt disponibile ca suplimente orale. Supozitoarele vaginale cu probiotice sunt, de asemenea, disponibile, deși acestea sunt mai greu de găsit.

2) Supozitoarele cu acid boric

Un alt remediu natural pentru candidoză este acidul boric. Acidul boric este o substanță chimică cu proprietăți antiseptice și antifungice ușoare. Un mic studiu italian a examinat eficacitatea unui tratament cu acid boric, în comparaţie cu un tratament oral cu medicamentul antifungic itraconazol (Sporanox), asupra a 22 de femei cu candidoză recurentă. Acidul boric s-a dovedit a fi la fel de eficient ca și itraconazolul.

Un studiu de mare amploare a cercetat efectele unei singure doze de 150 mg de fluconazol, administrat pe cale orală, şi efectele supozitoarelor vaginale cu acid boric (600 miligrame pe zi, timp de 14 de zile) asupra a 112 de pacienți diabetici cu candidoză recurentă. La sfârșitul studiului, supozitoarele vaginale cu acid boric au dus la o rată de vindecare mai mare (63,6%), în comparaţie cu fluconazol (28,8%).

Într-un alt studiu, s-au revizuit graficele tuturor pacientelor dintr-o clinică de vaginită, dintre anii 1989 și 1994. Au fost examinate graficele femeilor care au fost tratate cu supozitoare cu acid boric (600 miligrame pe zi, timp de 14 de zile), pentru un anumit tip de candidoză. Din cele 26 de cazuri, 81% au avut o ameliorare clinică sau s-au vindecat, iar ciuperca a fost eradicată la două treimi din paciente. Supozitoarele cu acid boric au mai mult succes decât terapia cu medicamente antifungice topice şi orale, care a avut rate de succes de mai puțin de 50%.

Supozitoarele cu acid boric sunt disponibile în unele farmacii.

Cu toate acestea, acidul boric prezintă anumite îngrijorări în ceea ce priveşte siguranţa acestuia asupra sănătăţii. Acidul boric poate fi toxic și niciodată nu ar trebui să fie luat oral sau plasat pe tăieturi sau răni deschise. Acesta nu trebui să fie folosit pentru o perioadă îndelungată de timp sau în cantități mai mari decât cele recomandate. Acesta nu trebuie să fie folosit de către femeile gravide şi nu trebuie aplicat pe pielea sugarilor sau a copiilor. Efectele secundare ale supozitoarelor vaginale pot include arsuri și iritații.

3) Uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai, diluat și aplicat local în zona vaginală, a demonstrat că are un oarecare potențial de a trata candidoza. Un compus numit terpinen-4-ol din uleiul de arbore de ceai pare să fie responsabil pentru procesul de vindecare.

Din păcate, nu s-a efectuat niciun studiu clinic asupra oamenilor, care să arate că uleiul de arbore de ceai este eficient sau că poate fi folosit în condiții de siguranță împotriva candidozei.Uleiul de arbore de ceai trebuie diluat înainte de a fi aplicat pe corp.

Simptomele candidozei vaginale

– Senzaţie de mâncărime și de arsură în jurul vaginului

– Secreţii vaginale albe, care pot arăta ca brânza de vacă

– Durere în timpul actului sexual

– Senzaţie de arsură la urinare

Diagnosticarea candidozei vaginale

Deși există multe medicamente eliberate fără prescripţie medicală și multe remedii naturale, ar trebui să consultaţi un medic pentru a obține un diagnostic corect, mai ales în cazul în care:

– Este prima dată când vă confruntaţi cu candidoză.

– Aţi avut şi alte tipuri de infecții ale tractului urinar sau vaginal.

– Ați încercat deja să vă trataţi, dar simptomele persistă.

– Aveți un sistem imunitar slăbit din cauza tratamentelor pentru cancer sau pentru alte boli, cum ar fi SIDA.

– Aveţi febră, frisoane, greață, vărsături, dureri abdominale sau dureri de spate, secreţii sângeroase sau urinare dificilă. Mergeţi imediat la spital, deoarece poate fi o afecţiune gravă, cum ar fi: infecţii la rinichi, apendicită sau o boală inflamatorie pelviană.

– Aveţi un partener de sex nou sau aţi avut mai mulți parteneri de sex. Este important să vă asigurați că nu aveți o boală cu transmitere sexuală, deoarece simptomele pot fi similare.

Candidoza vaginală poate fi confundată cu alte afecţiuni, cum ar fi:

– Vaginită bacteriană – această afecţiune apare atunci când există un dezechilibru între bacteriile benefice și dăunătoare din vagin. Vaginita bacteriană se poate răspândi prin contact sexual, dar poate să apară şi la femeile care folosesc dispozitive anticoncepţionale intrauterine (DAI). De asemenea, apare şi în timpul sarcinii. Simptomele includ o secreţie de culoare gri şi urât mirositoare. Mirosul este adesea mult mai persistent după actul sexual.

– Vaginita neinfecţioasă – Săpunurile parfumate, spermicidele, baie cu bule și sprayurile de igienă feminină pot irita pielea din jurul vaginului. Simptomele includ mâncărime, senzație de arsură și durere. Vaginita atrofică este cauzată de nivelul redus de estrogeni după menopauză.

– Tricomonaza – boală cu transmitere sexuală cauzată de parazitul Trichomonas vaginalis. La bărbaţi, aceasta infectează, de obicei, tractul urinar, dar de multe ori nu produce niciun simptom. La femei, simptomele pot include o secreţie galben-verzuie, care este uneori spumoasă. Persoanele cu tricomonază au un risc mai mare de alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, clamidie, sifilis şi HIV.

Complicații pentru candidoza vaginala

Este important să consultaţi un medic pentru a primi un diagnostic corect, pentru că dacă nu aveţi candidoză, ci ceva mai grav, pot apărea complicaţii deoarece nu aţi primit tratament din timp.

La femeile gravide, candidoza vaginală poate duce la naştere prematură, iar copilul poate avea o greutatea mică la naştere.

Candidoza vaginală netratată poate provoca boala inflamatorie pelviană, o afecţiune care poate cicatriza trompele uterine şi poate cauza infertilitate.

Tricomonaza şi vaginita bacteriană au fost asociate cu un risc crescut de virusul imunodeficienței umane (HIV) și de alte boli cu transmitere sexuală.

Sfaturi de prevenire a candidozei vaginale

– Evitaţi spălările vaginale.

– Folosiţi prezervative.

– Purtaţi lenjerie de corp din bumbac, în loc de materiale sintetice.

– Evitaţi căzile cu hidromasaj sau jacuzziurile.

– Evitaţi produsele parfumate, inclusiv tampoanele și sprayurile de igienă feminină.

 

 

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Tratamente naturiste pentru candidoză

    Remedii naturale pentru candidoză   Ce este candidoza? Candidoza vaginală este cauzată, de obicei, de o ciupercă numită Candida albicans, care ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...