Mama & Copilul

Tratamente naturiste pentru afecţiunile gingivale

Remedii naturale pentru afecţiunile gingivale

Tratamente naturiste pentru afecţiunile gingivaleCe sunt afecțiunile gingivale?

Boala gingivală, cunoscută şi sub numele de boală parodontală, este o afecţiune în care osul care înconjoară dinţii, țesuturi de susținere și gingiile devin infectate şi inflamate. Bolile gingivale începe cu placa de pe dinţi, o substanţă albă şi lipicioasă care înveleşte dinţii. Ea este formată atunci când bacteriile din cavitatea bucală se amestecă cu saliva şi reziduurile din alimentele bogate în amidon şi zahăr.

Dacă placa nu este corect eliminată de pe dinţi prin periaj şi folosirea aţei dentare, ea se acumulează și se întărește în tartru, sub gingii. Odată ce se acumulează tartru, este mult mai dificil de eliminat decât placa şi necesită, de obicei, o curăţare la dentist.

În timp, acesta poate provoca inflamarea gingiilor sau gingivită. Aceasta este o formă ușoară de boală gingivală. Unul dintre cele mai comune simptome este: gingii de o culoare roșie întunecată, care sângerează la periaj sau la folosirea aţei dentare. Curăţarea profesionistă poate inversa gingivita.

Dacă există sângerare însoţită de durere, acesta este un simptom că infecţia şi inflamaţia s-a extins la ţesuturile profunde și la oase; afecţiune numit parodontită. După vârsta de 30 de ani, parodontita este responsabilă pentru pierderea dinţilor; mai mult decât cariile.

Simptomele bolilor gingivale

– Gingii roșii şi umflate

– Sângerare în timpul periajului sau folosirii aţei dentare

– Gingii retrase

– Respiraţie urât mirositoare

– Dinți desprinşi sau spațiu tot mai mare între gingii şi dinţi

Remedii pentru bolile gingivale

În continuare vă prezentăm câteva remedii naturale folosite pentru a trata bolile gingivale.

1) Vitamina C

Legătura dintre deficienţa de vitamina C şi bolile gingivale este bine cunoscută. În secolul al XVIII-lea, marinarii mâncau lămâi în timpul călătoriilor lungi pe mare pentru a împiedica sângerarea gingiilor.

Un studiu apărut în Jurnalul de Parodontologie a constatat că persoanele cu un nivel scăzut de vitamina C au avut rate mai mari de boli parodontale. Cercetătorii au studiat 12 419 de adulţi din Statele Unite ale Americii. Oamenii care au avut un aport de vitamina C mai mic decât doza zilnică recomandată (60 mg pe zi) au avut de 1,5 ori mai multe şanse de a dezvolta gingivita severă decât oamenii care au consumat mai mult de 180 mg de Vitamina C. Se crede că vitamina C este benefică pentru gingii, deoarece vitamina C este un antioxidant și este necesară pentru a repara țesutul conjunctiv și pentru a accelera regenerarea osoasă.

Pentru a stimula aportul de vitamina C, consumaţi alimente bogate în vitamina C, cum ar fi: grapefruit, portocale, kiwi, mango, papaia, căpşuni, ardei roşu, broccoli, varză de Bruxelles și pepene galben. Vitamina C poate fi luată şi sub formă de suplimente. Evitați vitamina C masticabilă, deoarece aciditatea poate promova eroziunea smaltului dinţilor în timp.

2) Vitamina D

Vitamina D are efecte antiinflamatorii şi poate reduce sensibilitatea la bolile gingivale. Un studiu realizat de Universitatea din Boston a evaluat asocierea dintre vitamina D şi gingivită. Cercetătorii au analizat datele a 77503 de dinţi de la 6700 de persoane şi au constatat că oamenii cu niveluri ridicate de vitamina D în sânge sunt mai puţin predispuşi la sângerări gingivale în timpul periajului.

Expunerea la soare este una dintre cele mai importante surse de vitamina D, deoarece razele ultraviolete de la soare declanşează sinteza de vitamina D la nivelul pielii. Institutul Naţional de Sănătate şi Suplimente Dietetice sugerează 10-15 minute de expunere la soare, de două ori pe săptămână, însă cu cât sunteţi mai departe de ecuator, cu cât este mai poluat orașul dvs. și cu cât este mai înnorat, cu atât mai puţin eficientă va fi expunerea la soare.

3) Reducerea stresului

Stresul contribuie la bolile gingivale prin creșterea acumulării de placă. Un studiu de la Universitatea din Dusseldorf a examinat modul în care stresul din timpul unui examen ar avea un impact asupra plăcii şi sângerării gingivale. Toți studenții au beneficiat de o curăţare profesională a dinţilor cu 4 săptămâni înainte de examene și apoi la 4 săptămâni după examene. S-a descoperit că elevii au avut rate semnificativ mai mari de plăci şi gingivită după examene, comparativ cu un grup de control cu studenți care nu dat examene.

4) Coenzima Q10

Există unele dovezi care leagă bolile gingivale de niveluri mai mici de coenzima Q10 – un antioxidant care este produs în mod natural în organism, care este găsit în multe produse alimentare și care este disponibil sub formă de supliment. Unii cercetători spun că coenzima Q10 este necesară pentru repararea corespunzătoare a țesutului gingival. Un studiu efectuat de Universitatea din Osaka, în Japonia, a constatat ameliorarea infecţiei şi a inflamaţiei după 3 săptămâni de folosire a unei paste de dinţi cu coenzima Q10. Puteţi să cumpăraţi pasta de dinţi cu Coenzima Q10 de la magazinele de specialitate, de la magazinele naturiste, de la farmacii și on-line.

5) Uleiul de arbore de ceai

S-a dovedit că uleiul de arbore de ceai are proprietăţi antibiotice. Un gel de arbore de ceai a fost evaluat într-un studiu dublu-orb controlat cu placebo care a implicat 49 de persoane cu gingivită cronică severă. Li s-au spus să se spele de două ori pe zi și au fost evaluaţi după 4 și 8 săptămâni. Grup care s-a periat cu ulei de arbore de ceai a avut o reducere semnificativă a gradului de gingivită şi sângerare. Cu toate acestea, gelul de arbore de ceai nu a redus cantitatea de placă. Folosiţi numai pastă de dinţi cu arbore de ceai comercială, nu uleiul de arbore de ceai.

6) Merişoarele

Merişoarele pot ajuta împotriva bolilor gingivale prin împiedicarea bacteriilor de a se lipi de dinţi. Optaţi pentru sucul de merişoare fără adaos de zahăr. O cantitate tipică este de 100 ml pe zi. Consultați-vă medicul dacă luați warfarină (medicament care subţiază sângele) sau dacă aveţi pietre la rinichi.

7) Luați în considerare folosirea unei periuțe de dinți electrice

Un studiu olandez a făcut recenzia mai multor studii randomizate și a constatat că folosirea unei periuţe de dinţi electrice cu capete oscilante şi rotative, timp de 3 luni, a redus gingivita, comparativ cu periajul manual cu o periuţă de dinţi normală. A existat şi o reducere a plăcii, deși nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic. Un alt studiu a constatat că peria Profesional Oral-B 7000, care are un cap oscilant şi rotativ, a fost mai eficientă în reducerea plăcii bacteriene şi a sângerării gingivale, comparativ cu o altă periuţă de dinţi electrică.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Tratamente naturiste pentru afecţiunile gingivale

    Remedii naturale pentru afecţiunile gingivale Ce sunt afecțiunile gingivale? Boala gingivală, cunoscută şi sub numele de boală parodontală, este o afecţiune ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...