Mama & Copilul

Tratamente naturale pentru femeia la menopauza

Se vorbeste despre menopauza ca despre o boala, fara sa se tina cont ca este vorba de fapt despre incetarea treptata a productiei de estrogen la nivelul ovarelor.

E deci o etapa normala din viata unei femei perfect sanatoase. Estrogenul e un hormon sexual produs de ovare si care influenteaza transformarile prin care organismul femeii trece in faza adulta, cum sunt cresterea sanilor sau pregatirea uterului ca mediu propice fertilitatii.

Cand femeia se afla la premenopauza, secretia de estrogen scade progresiv determinand uscaciunea vaginala. Aceasta are drept consecinte usturimea sau durerea in timpul actului sexual si infectiile urinare.

Alte efecte negative sunt: transpiratii nocturne, insomnie, bufeuri, stari de oboseala, tulburari de concentrare, dureri de cap, anxietate etc.

Pe termen lung scaderea nivelului de estrogen presupune aparitia mai multor complicatii care pun in pericol viata femeii, cum ar fi: osteoporoza, cresterea riscului de boala cardio-vasculara sau tulburari ale sistemului nervos.

Acest deficit de estrogen ce determina atatea probleme poate fi diminuat prin substitutie hormonala. Aceasta substitutie poate fi facuta cu hormoni de sinteza, situatie in care de obicei se agraveaza afectiunile cronice preexistente: hipertensiunea arteriala, migrenele, boala coronariana ischemica, flebitele, varicele, etc.

Din fericire exista remedii naturale ca alternativa la terapia hormonala de sustitutie, fara efectele adverse ale acesteia.

Astfel sunt remediile homeopate, fitoterapeutice si micoterapeutice, care insa trebuie alese (sau asociate) in functie de situatie.

Cele mai importante remedii homeopate pentru femeia aflata la menopauza sunt lachesis si sulfur. Tratamentul homeopat trebuie prescris numai de medicul homeopat in baza simptomatologiei specifice.

Dintre plantele mai accesibile folosite in menopauza: paducelul (palpitatii, bufeuri, insomnie, iritabilitate), salvia (bufeuri, palpitatii), cimbrisorul (ameteli).

Mararul amplifica feminitatea si este un fitoestrogen redutabil, putand fi folosit ca substitut hormonal si pentru cresterea sanilor.

Soia e bogata in isoflavonoide intens estrogenice. Studiile arata ca reduce simptomele la menopauza(scade numarul bufeurilor, imbunatateste starea generala.

O planta ce ajuta mai ales in depresie este trifoiul rosu. Un studiu recent facut de cercetatori austrieci arata ca o substanta continuta in trifoiul rosu poate reduce cu 80% depresiile la femeile intrate in menopauza.

Dintre plantele ce nu provin din flora noastra, dar cu certe efecte benefice mentionam Wild Yam(alternativa naturala a tratamentului hormonal) si Black Cohosh(efecte extrem de benefice asupra functiei ovarelor).

Ajutoare foarte pretioase in lupta cu menpauza sunt ciupercile terapeutice, din pacate prea putin cunoscute la noi. Pe primul plan e Reishi, cu efect calmant si relaxant asupra sistemului neurovegetativ.

Aceasta ciuperca amelioreaza indispozitia, insomnia, nervozitatea, problemele cardiovasculare. De asemenea anumite principii active protejeaza oasele astfel ca administrarea ei previne osteoporoza.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...