Mama & Copilul

Sulfatul de condroitina

Sulfatul de condroitina este un element important in formarea cartilajelor.

Cartilajul este un tesut conjunctiv rezistent, dar flexibil, care se gaseste in incheieturi, unde actioneaza ca amortizor, precum  si in alte parti ale corpului, cum ar fi nasul si urechea externa.

Din punct de vedere chimic, condroitinele apartin grupului de substante clasificate ca glycosaminoglicani (denumite si mucopolizaharide), tipuri de molecule complexe. Glycosaminoglicanii ataca, in schimb, proteinele cum ar fi colagenul si elastina, formand chiar substante complexe numite proteoglicane, o componenta esentiala a tesutului cartilajelor.

Sulfatul de condroitina atrage apa din proteoglicane si o pastreaza, ceea ce este important pentru mentinerea sanatatii cartilajelor incheieturilor. Poate apara cartilajele de degenerare prematura, blocand unele enzime care distrug cartilajele si dirijeaza nutrientii spre cartilaje ca sa se refaca.

S-a dovedit ca suplimentele de sulfat de condroitina, derivate de obicei din cartilaj de rechin sau din traheea vacilor, ajuta la tratarea osteoartritelor.

Pentru o terapie si mai eficienta, multa vreme au fost folosite in combinatie cu glucozamina. Suplimentele sunt luate, de obicei, impreuna, sub forma de tablete.

Nici sulfatul de condroitina, nici glucozamina nu au efecte toxice, dar, in anumite cazuri, pot avea efecte secundare. Se recomanda ca aceste suplimente sa fie luate cu precautie in cazul tratamentului osteoartritelor.

Fiti prudenti cu sulfatul de condroitina daca luati anticoagulante sau aspirina, care este similara chimic cu heparina cu efect anticoagulant. Femeile insarcinate nu trebuie sa ia aceste suplimente, pentru ca siguranta suplimentului nu a fost suficient studiata si nici potentialele efecte secundare in timpul sarcinii.

Share this Story
 • Mama & Copilul

  Sulfatul de condroitina

  Sulfatul de condroitina este un element important in formarea cartilajelor. Cartilajul este un tesut conjunctiv rezistent, dar flexibil, care se gaseste ...
 • Sarcina

  Gimnastica benefica in timpul sarcinii

  In perioada sarcinii, gimnastica te ajuta sa construiesti si sa mentii o conditie fizica de invidiat. Doar cu o conditie fizica ...
 • Mama & Copilul

  Bolile articulare si exercitiul fizic

  Bolile articulare reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme medicale. Exista mai mult de 100 de forme de artrita, care au ...
 • Mama & Copilul

  Entorsele: lezarea ligamentelor

  Mai exact, entorsa apare cand ligamentele au fost supraextinse sau chiar sfasiate. Ligamentele sunt benzi tari, elastice care se insera pe ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...