Substantele proteice din lapte

Substantele proteice din lapte

Din punct de vedere nutritiv, substantele proteice constituie componentul cel mai important al laptelui, datorita continutului lor in aminoacizi esentiali necesari vietii.

In lapte se gasesc urmatoarele substante proteice: cazeina, lactoalbumina si lactoglobulina. In lapte cazeina se gaseste in proportia cea mai mare, de circa 80-85%, lactoalbumina 10-12% si lactoglobulina 5-8%.

Cazeina este proteina specifica laptelui. Cazeina se mentine in solutia coloidala si contine fosfor, formand un complex cu sarurile de calciu prezente in lapte.

Laptele se incheaga (se coaguleaza), atunci cand cazeina precipita sub actiune cheagului sau a acizilor fenomen care sta la baza obtinerii branzeturilor si a altor produse lactate.

Datorita aciditatii din stomac si a fermentilor din sucul gastric in cazul consumului de lapte proaspat, cazeina precipita astfel e recomandat ca laptele sa fie baut incet, pentru o digestie usoara cu scopul de a obtine flacoane cat mai mici de cazeina.

Zerul daca se incalzeste peste 85 grade celsius, lactoalbumina precipita sub forma de fulgi mari ea insa nu precipita sub actiunea acizilor sau cheagului, ci trece in zer. Lactoalbumina precipita sub forma de fulgi mari, putand fi separata si valorifica sub forma de urda.

Astfel la obtinerea branzeturilor lactoglobulina ramane in zer, constituind un element nutritiv la folosirea zerului.

 

Share this Story
  • Sanatate

    Substantele proteice din lapte

    Substantele proteice din lapte Din punct de vedere nutritiv, substantele proteice constituie componentul cel mai important al laptelui, datorita continutului lor ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...