4:10 am - Saturday December 10, 2016

Substante nutritive necesare corpului

Proteinele sunt de provenienta animala si vegetala, alcatuite din acizi aminati.

Proteinele animale se mai numesc si proteine complete, fiinca numai acestea contin toti aminoacizii necesari cresterii, repararii tesuturilor si mentinerii vietii. Ele se gasesc in lapte, branza, oua, carne si peste.

Proteinele vegetale au aminoacizi foarte putini; de aceea se mai numesc si proteine partial complete sau incomplete. Ele ajuta la repararea tesuturilor si mentinerea vietii. Proteinele vegetale se gasesc in cereale, legume verzi si uscate, fructe proaspete sau conservate. Din combinarea celor doua feluri de proteine-animale si vegetale-iau nastere alimente care sustin cresterea, cum este amestecul de mamaliguta cu lapte sau branza.

Glucidele sunt substante energetice, ele furnizand energia si caldura corpului. Sunt absolut necesare pentru functia sistemului muscular si a celui nervos. Ele procura energia necesara functiei creierului. Se gasesc mai ales in alimentele vegetale, sub forma de amidon si zaharuri, iar in cele animale mai putin. Se gasesc in toate cerealele, fructe, legumele si zarzavaturile, in cantitati diferite, de la 5 la 75%. Se intelege de la sine ca amidonul se gaseste si in paine, paste fainoase, gris, faina, biscuiti etc. Zaharurile se gasesc in dulceturi, marmelade, bomboane, zahar, intr-o concentratie mare, de la 60 la 100% .Organismul cere si foloseste neincetat glucidele.

Introduse in organizm, favorizeaza si mistuirea grasimilor. Asa se explica nevoia unui dulce la masa, mai ales dupa un pranz cu mancaruri grase. Este de preferat ca glucidele sa se consume la masa ca desert, sub forma de fructe si preperate cu fructe. O scadere temporara a zaharului din sange sub o anumita limita da stari de oboseala, dureri de cap, ameteli si o nervozitate accentuata.

Lipidele sau grasimile sunt de origine animala si vegetala. Grasmile animale se gasesc in untura de porc, ou, untura de peste si lapte. Cele vegetale se gasesc in: nuci, migdale, masline, alune, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, soia etc. Proportia lor este de la 4% (in lapte) la 100% (in untura).

Grasimile, pe langa energia si caldura necesara corpului, aduc o cantitate insamnata de vitamine A, D, E,si K.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Substante nutritive necesare corpului, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Articol din categoria: Auto-ingrijire
Articole Similare:

No comments yet.

Lasa un raspuns

Read previous post:
abdomen vara
Sfaturi ca sa dai burta jos

Un pantec revarsat peste costumul de baie e un cosmar. Stresul care le strica majoritatii... mai mult »

Close