Substanta grasa din lapte

Substanta grasa din lapte

Substanta grasa nu se vede cu ochiu liber in lapte deoarece are forma unor globule mici avand diametrul intre 0,5 si 20 microni. Substanta grasa se gaseste in lapte sub forma de emulsie.

Grasimea laptelui este formata din trei componente principale: gliceride, fosfatide si steride.

Grasimea propriu-zisa, cu o pondere mare, sunt de fapt gliceridele

Gliceridele au la baza glicerina si diferiti acizi grasi, saturati si nesaturati. Acizii grasi sunt importanti ca si valoare nutritiva. Fata de alte grasimi animale (untura, seu) grasimea din lapte are punctul de topire scazut datorita prezentei unor anumiti acizi grasi cu masa moleculara mai mica, precum si a procentului mai mare de acizi grasi nesaturati. Grasimea din lapte este mai usor asimilata de catre organismul uman deoarece punctul de topire se situeaza intre 29-34 grade celsius.

Fosfatidele si steridele au valoarea fiziologica importanta. Fosfatidele sunt bogate in fosfor si lecitina, substante cu valoare nutritiva ridicata, iar steridele cantin steroli care stau la baza formarii vitaminei D2, a acizilor biliari si a hormonilor sexuali.

Continutul de grasime variaza cel mai mult dintre toate componentele laptelui. Spre exemplu laptele de oaie si bivolita poate avea de la 80g/litru si ajunge chiar la 120g/litru pe cand laptele de vaca are un continut de substanta grasa intre 32 si 40 g la litru.

Culoarea laptelui depinde de continutul de substanta grasa. Laptele smantanit are culoarea alba cu nuante albastrui. Coloratia albuie se datoreste unui continut mai mare de substanta grasa, dar si anotimpul in care ne aflam deoarece modul de hranire al animalului difera, in special vara animalul se hraneste cu nutreturi verzi, acestea fiind bogate in caroten.

Gustul dulceag al laptelui este imprimat de catre zaharurile din lapte respectiv lactoza.

Inacrirea laptelui este provocata de catre bacteriile lactice transforma lactoza in acid lactic.

Fermentatia lactica este de fapt transformarea lactozei in acid lactic, fenomen cu rol deosebit in obtinerea produselor lactate dietetice si a branzeturilor.

Prin incalzirea laptelui la temperaturi peste 100 grade celsius un timp mai indelungat, lactoza se caramelizeaza, iar laptele capata culoare galben-bruna.

 

Share this Story
  • Sanatate

    Substanta grasa din lapte

    Substanta grasa din lapte Substanta grasa nu se vede cu ochiu liber in lapte deoarece are forma unor globule mici avand ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...