Mama & Copilul

Stomacul

Stomacul are forma unui cimpoi cu peretii formati din trei straturi de muschi. Este captusit cu o mucoasa, in a carei grosime se gasesc glandele care secreta sucul gastric.

Bolul alimentar trece din esofag in stomac printr-un inel muscular, numit cardia, care se deschide ritmic datorita impulsurilor nervoase provocate de prezenta lui in acest loc. Celalalt capat al cimpoiului, prin care alimentele digerate de stomac trec in intestin, este format tot dintr-un inel muscular, care se deschide tot ritmic, datorita impulsurilor nervoase pricinuite de compozitia chimica si consistenta chimului, si se numeste pilor. In timpul emotiilor mari sau al enervarilor, la unii copii pilorul se stramtoreaza spastic, provocand dureri chinuitoare.

In stomac, alimentele sunt supuse unei actiuni mecanice prin miscarile perisaltice si miscarile pendulare facute de musculatura pertilor, care au rol sa amestece cat mai bine alimentele cu sucul gastric.
Tot datorita miscarilor peristaltice, pe masura ce portiuni din alimente au fost digerate, ele sunt impinse prin pilorul care se deschide, in duoden, pana cand tot continutul stomacului a fost evacuat. In mod normal nu simtim miscarile stomacului.

Sunt insa indivizi suferinzi de stomac (gastrite, ulcere), care, nemancand la ore potrivite, fac asa-zise contractii (miscari) de foame ale stomacului, pe care le simt sub forma de durere sau de apasare in capul pieptului(contractiile stomacului si secretia in foame”dupa Netter).Contractiile de foame se termina cand hrana a patruns in stomac(contractiile de foame inceteaza cand hrana a patruns in stomac” dupa Netter).Toate miscarile, ca si secretiile stomacului, se afla sub dependenta sistemului nervos vegetativ, influientat, la randul lui, de starea de oboseala, enervari, emotii (secretia gastrica abundenta in timpul unei emotii neplacute” dupa Netter).

Buna dispozitie, mai ales la masa, ca si dupa aceea, face ca actiunea fermentilor gastrici, cat si evacuarea stomacului sa se faca in bune conditii (buna dispozitie si linistea dupa masa fac ca secretia gastrica sa scada si evacuarea stomacului sa se faca usor” dupa Netter).

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Stomacul

    Stomacul are forma unui cimpoi cu peretii formati din trei straturi de muschi. Este captusit cu o mucoasa, in a carei ...
Load More Related Articles
Load More By Alina
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Ce sa porti la o petrecere de Anul Nou

Anul Nou este sarbatoarea preferata a multor femei ...