Sanatate

Stomacul la sugar

La sugarul mic, muschii peretelui gastric sunt mai putin dezvoltati si o parte din celulele secretoare din mucoasa gastrica nu functioneaza in intregime. De asemenea, functiile sistemului nervos vegetativ sunt inca inegale, motiv pentru care motricitatea (ritmul miscarilor) stomacului este mai putin dezvoltata si mai putin regulata la copilul mic. Aceasta micsoreaza posibilitatea stomacului de a se contracta concentric in jurul continutului sau.

La sugari, procesul de golire a stomacului poate fi neregulat, mai ales la cei hraniti artificial. Stagnarea resturilor incarcate cu bacterii inainte de a intra in duoden este o cauza frecventa in aparitia diareei. Intarzierea golirii stomacului se intampla si la infectii prenatale, febre, spasme patologice ale pilorului. Atonia gastrica este frecventa la aceasta varsta.

Neregularitatea deschiderii pilorului este demonstrata de altfel si prin varsaturi fara efort, ca si prin regurcitatii. Varsaturile se produc tot in urma unor stimuli nervosi plecati de pe mucoasa digestiva.
Actiunea chimica asupra alimentelor este exercitata de sucul gastric, care este format din acid clorhidric necesar pentru ca fermentii pepsina, labfermentul si lipaza stomacului sa devina activi.

Pepsina se gaseste in celulele mucoasei sub forma de pepsinogen. Actioneaza asupra proteinelor, transformandu-le in polipeptide si cateva aminoacizi. Sucul gastric mai contine mucus, cu rol de protectie a mucoasei gastrice  impotriva agentilor iritanti. Este secretat in exces la iritatii directe chimice si mecanice. Un alt component este labfermentul, cu rol in inchegarea laptelui.
Lipaza gastrica este un ferment slab care nu intervine decat aproximativ asupra unei zecimi din grasimile ingerate.
Secretia fermentilor, cantitativa si calitativa, este si aceasta dependenta de sistemul nervos si de alimentatia administrata, adica de cantitatea de proteine, grasimi si sare continute in hrana. Ca rezultat, in alimentatia artificiala procesele chimice digestive ale stomacului nu sunt identice cu cele din alimentatia naturala.

Secretia gastrica este mai putina in alimentatia naturala decat in cea artificiala. Dintre fermentii proteolitici, actiunea pepsinei este, cel putin la sugarul mic, limitata, pana cand aciditatea de care este nevoie ajunge la concentratia necesara.
Activitatea pepsinei este mai puternica la copilul hranit natural decat la cel hranit artificial. La copilul hranit natural, grasimile sunt mai bine digerate de stomac decat la cel hranit artificial, pentru ca laptele de mama contine o lipaza proprie, care lipseste laptelui de vaca.
Dupa ce digestia gastrica a fost indeplinita, cantitati mici de alimente, in parte mistuite, incep sa treaca prin pilor in intestinul subtire.

Share this Story
  • Sanatate

    Stomacul la sugar

    La sugarul mic, muschii peretelui gastric sunt mai putin dezvoltati si o parte din celulele secretoare din mucoasa gastrica nu functioneaza ...
Load More Related Articles
Load More By Alina
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Ce sa porti la o petrecere de Anul Nou

Anul Nou este sarbatoarea preferata a multor femei ...