Mama & Copilul

Sparanghelul in dieta bebelusului

Sparanghelul e una din legumele verzi cu continut foarte mare de nutrienti.

Echivalente: 12-16 tulpini = 500 grame = 3 cani sparanghel taiat.

Bebelusul trebuie sa aiba cel putin 7 luni pentru a consuma sparanghel.

Cum se alege? Cumparati  sparanghel varsat, ca sa va puteti uita mai atent la fiecare bucatica. Alegeti sparanghelul ale carui varfuri sunt inchise si compacte. Tulpinile ar trebui sa fie sfaramicioase, drepte, ferme, nu indoite, si aproape in intregime de un verde aprins.

De asemenea, tulpinile ar trebui sa fie perfect rotunde, nu angulare si fara zbarcituri verticale.  Cele mai grase sunt mai bune: cu cat tulpina este mai groasa cu atat este mai moale.

Cum se pastreaza? Puneti-l repede la frigider, deoarece, la temperatura camerei sparanghelul se deterioreaza rapid. Indepartati elasticele cu care e prins. Partea de jos ar trebui sa fie umeda: inveliti capetele in prosoape de hartie albe umede si puneti sparanghelul intr-o punga de plastic la frigider.

Sau, daca dispuneti de o intreaga camera de racire, pastrati-l drept, intr-un recipient, cu capetele in apa ca la flori. Va rezista maxim 3 zile.

Inainte sa-l gatiti: nu aruncati jumatate din sparanghel. Taiati doar partea de jos mai dura, aproximativ 3 cm si curatati tulpina asa cum ati curata un morcov.

E destul de greu sa gasiti sparanghel fara nisip sau pietris. Pentru a-l curata lasati-l in apa timp de 30 de minute, apoi clatiti-l bine.

La microunde: asezati sparanghelul cu varfurile inspre centru si cu tulpinile inspre exterior, pentru a se gati uniform. Pentru o legatura sau 500 grame, folositi 3 linguri de apa. Acoperiti si fierbeti la foc mare timp de 4 minute. Reasezati si mai tineti la fiert 3 minute. Lasati-l sa stea, acoperit, timp de 2 minute.

La aburi: gatiti la aburi sparanghel intreg, timp de 10 minute, iar bucatile de sparanghel timp de 5 minute.

Cum se congeleaza? Congelati prin metoda cubuletelor sau metoda congelarii la tava, timp de 2 luni.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Sparanghelul in dieta bebelusului

    Sparanghelul e una din legumele verzi cu continut foarte mare de nutrienti. Echivalente: 12-16 tulpini = 500 grame = 3 cani ...
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...