Mama & Copilul

Sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil (SCI), cunoscut si sub numele de “intestin spastic” sau “colon spastic”, e o problema medicala curenta, care nu este complet inteleasa. SCI este enervant, dureros si uneori penibil, dar nu pune niciodata viata in pericol. Unii medici clasifica aceasta dereglare, impreuna cu raceala obisnuita, drept cauza majora pentru absenteism.

Adolescentii, copiii si femeile, prezinta aceasta problema mai frecvent decat barbatii. Desi specialistii nu pot preciza cauza exacta, SCI poate fi legat de spasme musculare anormale ale stomacului si intestinelor. Stresul si depresia nervoasa sunt frecvent acuzate ca determina SCI. De fapt, aceste stari emotionale agraveaza afectiunea.

Simptomele pot include: durere abdominala, diaree, constipatie, balonare, indigestie si flatulenta. Desi temporar, defecatia poate ameliora durerea, senzatia este ca nu puteti evacua complet intestinele. Aspectul scaunelor este asemanator unor panglici, amestecate cu mucus sau reprezentata de cocoloase tari si uscate. Frecvent, diareea alterneaza cu constipatia.

Desi tratamentul singular nu poate elimina SCI, o simpla dieta si unele masuri ce tin de stilul de viata pot ameliora simptomatologia:

– fiti atenta la ce mancati. Evitati sau mancati portii mai mici de alimente care va agraveaza constant simptomele. Iritantii obisnuiti includ: tutunul, alcoolul, alimentele cafeinizate, bauturile si medicamentele, cafeaua decofeinizata, alimentele condimentate, sucurile concentrate de fructe, fructele si zarzavaturile crude, alimentele grase si indulcitorii fara zahar;

– alegeti alimente bogate in fibre vegetale, precum fructele proaspete, zarzavaturile si alimentele granulate. Suplimentati fibrele progresiv, pentru a minimaliza problemele de flatulenta si balonare;

– beti cantitati mari de lichide;

– reduceti stresul prin relaxare, sporturi sau noi preocupari;

Daca autoingrijirile nu va ajuta, medicul poate recomanda retete mai complexe, destinate sa amelioreze spasmele musculare. Daca depresia nervoasa joaca un rol in simptomatologie, tratamentul acestei probleme poate fi de ajutor.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...