Mama & Copilul

Sidromul premenstrual, simptome, ingrijire si asistenta medicala

Daca aveti un ansamblu predictibil de modificari fizice si emotionale cu cateva zile inaintea menstrei, aveti probabil un sindrom premenstrual (SPM). SPM este legat de ciclurile hormonale normale si apare la niveluri hormonale normale. Cheia mecanismului de aparitie ar putea fi raspunsul femeii la serotonina.

Serotonina este o substanta din creier care a fost asociata cu depresia clinica si alte dereglari emotionale. Uneori, o afectiune psihica subiacenta, precum depresia, poate fi agravata de modificarile hormonale ce preced menstra.

Simptomele SPM:

Modificari fizice: retentie la lichide, balonare, crestere in greutate, urinare frecventa, sensibilitate dureroasa la nivelul sanilor, maini si picioare dureroase, umflate, oboseala, greturi, diaree, constipatie, durere de cap, spate, stomac, probleme de piele.

Modificari emotionale: depresie si tristete, iritabilitate, anxietate, tensionare, oscilatii de dispozitie, letargie, apetit capricios, tulburari de memorie.

De obicei, SPM poate fi controlat printr-o combinatie de schimbari de educatie si stil de viata:

– mentineti-va greutatea la un nivel sanatos

– mancati portii mai mici, mese mai frecvente. Luati masa regulat. Mancati daca se poate la aceeasi ora in fiecare zi.

– limitati ingestia de sare si mancaruri sarate timp de 1-2 saptamani inainte de menstra pentru a reduce balonarea si retentia de lichide.

– evitati cofeina pentru a reduce iritabilitatea, tensiunea, si sensibilitatea dureroasa a sanilor.

– evitati alcoolul inainte de menstra pentru a micsora depresia si dispozitia labila.

– selectati-va o dieta bine echilibrata.

– o dieta bogata in calciu ar putea ajuta. Beti 2-3 cani de lapte degresat zilnic si alegeti si alte alimente  bogate in calciu.

– reduceti stresul

– plimbati-va alergati, mergeti pe bicicleta, inotati sau practicati oricare alt exercitiu aerobic cel putin de trei ori pe saptamana

Asistenta medicala

NU exista semne fizice sau teste de laborator care sa diagnosticheze SPM. In locul lor, medicii se bazeaza pe atenta evaluare a istoricului dvs medical. Ca parte a procesului de diagnosticare, femeile sunt rugate sa inregistreze aparitia, durata, natura si severitatea simptomelor pe parcursul a cel putin doua cicluri menstruale.

Daca simptomele de SPM va influenteaza serios viata si sugestiile enumerate mai sus nu va ajuta, medicul v-ar putea recomanda urmatoarele medicamente:

– antiinflamatoarele nesteriodiene pot fi usor crampele si disconfortul mamar.

– pilulele contraceptive amelioreaza frecvent simptomele  prin inhibarea ovulatiei

– o injectie de medroxiprogesteron acetat poate fi folosita pentru oprirea temporara a ovulatiei si a menstruatiei in cazuri severe

– antidepresivele ajuta aproximativ 60% dintre femeile cu simptomatologie severa de SPM.

– daca antidepresivele nu sunt eficiente, medicamentul anxiolitic (xanax) v-ar putea ajuta, dar este un medicament puternic si cu potential de dependenta, care n-ar trebui folosit pe termen lung.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...