Sarcina pe saptamani

Sarcina in saptamana 40

In saptamana 40-a de sarcina, bebelusul baietel are dimensiunea de aproximativ 50 de centimetri iar bebelusul fetita aproximativ 49 de centimetri. Greutatea variaza intre 2,900 kg si 3,550 kg. Circumferinta capusorului e aproximativ 36 centimetri.

Lichidul amniotic e acum tulbure si laptos datorita stratului de vernix de pe pielea bebelusului. Acest strat se desprinde odata ce o noua piele se formeaza pe sub el.

Copilul a coborat si apasa pe colul partial deschis. Bebelusul e acum pregatit pentru nastere. Nu peste mult timp, il vei tine in brate pentru prima data.

Viitoarea mamica – saptamana a 40-a de sarcina

Vedeti mereu la televizor cum femeilor li se rupe apa – in mijlocul unei camere pline, desigur – chiar inainte de travaliu. Daca sunteti ingrijorata ca acest lucru ar putea sa vi se intample si dvs., linistiti-va.

Ruptura neasteptata a membranelor se petrece in mai putin de 15% din cazuri – si daca se intampla, capul bebelusului va actiona ca un dop pus la deschiderea uterului, impiedicand lichidul sa tasneasca in afara.

Daca se petrece in timp ce stati culcata, veti simti cum se scurge lichidul.. In acest caz, trebuie sa fiti calma – poate dura ore pana cand veti simti primele contractii – chemati imediat medicul.

Chiar daca organismul  va avea tendinta sa produca mai mult lichid amniotic, medicul poate decide ca e timpul sa provoace nasterea, in scopul reducerii infectiilor.

De retinut: doar 5% din bebelusi se nasc la data stabilita, asa ca, daca mai intarzie un pic, aveti rabdare. Cei mai multi doctori asteapta una sau doua saptamani pana sa declare sarcina intarziata.

Semne ca se apropie termenul de sarcina

Apropierea sarcinii de termen e insotita de unele semne:

  • fundul uterin coboara
  • respiratia gravidei devine mai usoara
  • apar contractii uterine nedureroase
  • tulburari de somn (insomnie)

Acestea pot fi resimtite variat in abdomen, in zona lombosacrata (in spate), in perineu.

Emotia momentului poate surprinde, asa ca e recomandat ca in ultimele saptamani de sarcina sa pregatiti o geanta cu lucruri utile, necesare la spital.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Sarcina pe saptamani

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...