Sarcina pe saptamani

Sarcina in saptamana 38

Bebelusul cantareste acum aproximativ 3,200 Kg si masoara 52 de cm.

E posibil ca acum sa aiba capul coborat in pelvis – inconjurat si protejat de osul pubian. E gata pentru a veni pe lume. Plamanii pot respira singuri; are si reflexe ce il vor ajuta sa apuce strans lucrurile, sa ridice si sa intoarca capul, sa clipeasca, sa gaseasca sanul si, mai tarziu, sa paseasca.

Unii bebelusi au capul acoperit de par cu o lungime de 10-12 mm. Dar nu fiti surprinsa in cazul in care parul nu are aceeasi culoare cu al dumneavoastra. Unii parinti bruneti sunt surprinsi cand vad ca bebelusul lor are parul roscat sau blond. Alti parinti ce au parul blond, constata ca au un bebelus cu parul brunet. Si, altii constata ca bebelusul lor nu are nici un fir de par.

Schimbarile ce apar:

Mare parte din stratul de laguno ce a acoperit corpul fatului timp de 26 de saptamani a disparut, acum e acoperit de startul de vernix. Bebelusul va inghiti substantee, dar si alte secretii si le va depozita in intestine. Acestea vor constitui primul scaun al bebelusului, care se numeste meconiu.

Fluidul din sacul amniotic a crescut de la un strop la un litru. Placenta a crescut la 170-180 cm. in diametru si cantareste 500-1000 g.

Probabil ca incepeti sa simtiti o crestere a presiunii in partea inferioara a abdomenului si faptul ca bebelusul incepe sa coboare in pelvis. Acest fenomen se numeste “angajare”; astfel, veti putea respira si manca cu mai multa usurinta.

Mersul pe jos va va incomoda; unele femei marturisesc ca simt cum bebelusul e gata sa iasa. Nu toti copiii primiparelor se angajeaza in timpul ultimelor patru saptamani de sarcina; unii asteapta pana incepe travaliul.

In plus, s-ar putea sa aveti o permanenta senzatie de a urina. Ati crescut in greutate intre 11,3 si 13,5 Kg si nu veti mai pune mult. Cand capul copilului impinge in muschii perineului, puteti simti un “bazait” in vagin. Sunteti pregatita pentru nastere (sarcina medie tine 266 de zile din momentul conceptiei).

Pregatiti-va bagajele! Nu trebuie sa va stresati in legatura cu ceea ce trebuie sa luati. Faceti-va o lista cu lucrurile strict utile.

Contractiile Braxton Hicks sunt mult mai dese si mai intense. Va puteti simti mare si greoaie dar, odata ce apa s-a rupt, e in regula daca faceti sex.

Penetrarea si stimularea sanilor sunt benefice pentru provocarea nasterii in mod natural.

De retinut! In falsul travaliu, contractiile sunt neregulate si pot fi foarte dureroase. Travaliul real e caracterizat prin contractii regulate mai dese si mai intense.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Sarcina pe saptamani

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...