Sarcina pe saptamani

Sarcina in saptamana 18

Bebelusul cantareste acum aproximativ 200 grame si e lung de aproximativ 20 de centimetri.

Majoritatea aparatelor si sistemelor s-au diferentiat deja. Ochii bebelusului sunt inca inchisi dar poate distinge lumini si umbre. Organele genitale externe pot fi vizualizate la ecograf.

Scheletul bebelusului e format in mare parte din cartilagii de consistenta cauciucului, ce se vor intari mai tarziu. Incepe sa se formeze mielina, o substanta protectoare ce acopera maduva spinarii.

Cu un stetoscop special, puteti auzi bataile inimii bebelusului. In zilele in care sunteti ingrijorata in legatura cu evolutia sarcinii, daca ascultati bataile inimii copilului veti sti ca acesta creste si se dezvolta.

Ce schimbari apar in viata dumneavoastra:

Uterul s-a marit, cam cat un pepene galben, si probabil il simtiti. S-a modificat centrul de greutate al corpului. Aveti grija sa va incaltati cu pantofi fara toc si comozi.. Ati luat in greutate intre 2 si 6 Kg.

Viitoarele mame simt primele miscari in perioada saptamanilor 16 si 20. Daca ati mai fost insarcinata, veti putea simti miscarile chiar si mai devreme. Ceea ce vi se parea ca un fel de “gaze” in stomac – ar putea fi copilasul care ‘executa’ niste exercitii de gimnastica.

Secretiile vaginale sunt mai abundente in aceasta perioada. Dumneavoastra sunteti plina de energie. Areolele sunt aramii si sanii va sunt uriasi. Cu toate ca au putin efect in prevenirea vergeturilor sau in diminuarea lor, folositi crème hidratante sau uleiuri de copii, pentru coapse, abdomen si sani.

Cele mai multe viitoare mamici au scurgeri vaginale mai abundente in timpul sarcinii. Aceste sunt numite adesea leucoree. Scurgerile vaginale normale in timpul sarcinii nu au miros si sunt deschise la culoare.

Ar trebui sa semene cu scurgerile obisnuite pe care le aveti si inaintea sarcinii. Cele mai multe femei au scurgeri mai abundente in timpul sarcinii din cauza fluxului mai abundent de sange din organele lor genitale si nivelului mai ridicat de hormoni din organism.

Igiena dentara in perioada sarcinii

Unul dintre miturile sarcinii spune ca fiecare sarcina, costa un dinte de al mamei, oferind explicatia ca dezvoltarea copilului are nevoie de mult calciu si ca asta ar afecta dintii mamei. Acest lucru e fals. E insa adevarat ca, in aceasta perioada datorita hormonilor, veti remarca ca gingia devine mai sensibila si sangereaza in timpul spalarii dintilor. In acest scop, e bine sa folositi o periuta de dinti mai moale.

Daca mergeti la dentist in timpul sarcinii, nu uitati sa ii spuneti ca sunteti insarcinata. Daca e neaparata nevoie sa va faca o poza rontgen, la un dinte sau masea, acest lucru trebuie sa aiba loc doar daca se foloseste un sortz special de protectie al burticii gravidei. Sau, in caz ca aveti dubii asupra protectiei anti-rontgen, mai bine amanati acest lucru pana dupa nastere.

Testele din al doilea trimestru de sarcina

In timpul fiecareia dintre vizitele prenatale din al doilea trimestru, medicul va va recomanda analize de urina pentru a detecta eventuale semne de preeclampsie, infectii ale tractului urinar si alte boli.

Majoritatea medicilor recomanda o ecografie intre saptamanile 16 si 20 pentru a verifica existenta eventualelor anomalii fizice si a verifica din nou data probabila a nasterii.

In plus, e posibil sa vi se recomande un screening de markeri multipli – asa numitul Triplul Test (un test de sange efectuat intre 15 si 20 de saptamani care va poate oferi informatii despre riscul ca bebelusul sa aiba anumite probleme cromozomiale sau alte malformatii congenitale).

Daca aveti peste 35 de ani cand veti naste sau daca aveti alti factori de risc la probleme genetice, medicul va poate recomanda o amniocenteza, un test ce poate diagnostica anomaliile cromozomiale si multe alte tipuri de probleme genetice.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Sarcina pe saptamani

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...