Sarcina pe saptamani

Sarcina in saptamana 15

Bebelusul are acum aproximativ 11 cm lungime si cantareste aproximativ 90 de grame. Trasaturile fetei se schimba zilnic, ochii, urechile, buzele si nasul conturandu-i-se cu fiecare zi ce trece.

Oasele sunt inca moi, iar dintii se dezvolta in continuare. In saptamana 15, pielea lui foarte subtire se acopera cu un par foarte fin si negricios (lanugo) ce de obicei dispare pina la nastere. Pumnii bebelusului sunt de marimea unor boabe de mazare.

Din jurul saptamanii a 15-a de sarcina, bebelusul stie sa apuce cu minutele, sa se incrunte si sa faca tot felul de grimase. S-ar putea chiar sa fie in stare sa isi suga degetelul.

Cercetatorii sunt de parere ca miscarile corespund probabil impulsurilor trimise de dezvoltarea creierului.

Ce schimbari apar in viata dumneavoastra:

Incepand cu saptamana 15 de sarcina, gradual, va simti din ce in ce mai bine. Adica vor disparea usor acele neplaceri ale sarcinii: greata, bolboroseala din intestine.

Inima e mai mare pentru a asigura oxigenul bebelusului. Intre timp, s-a marit si cantitatea de sange din corpul dumneavoastra cu aproximativ 1,5 litri.

Asta pentru a servi tot mai bine placenta si uterul ce se maresc zilnic. Daca aveti alunite, ele se vor pigmenta si mai mult acum. Pot aparea pete cafenii ca niste pistrui mari. Majoritatea se vor estompa dupa nastere.

E foarte important sa aveti o dieta bogata in calciu, pentru ca bebelusul va ia din rezerve.

Daca nu ati efectuat inca nici un test de sarcina, e fi timpul sa faceti. Testul serului matern (un tip de test al sangelui) va da informatii importante despre bebelus, printre altele detecteaza Sindromul Down si alte defecte de nastere.

In plus, la femeile de peste 35 de ani, se recomanda testul Amniocentezei ce se efectueaza intre saptamana 15 si 18. Testul e recomandat si femeilor mai tinere dar care au in familie copii cu defecte din nastere (Sindrom Down).

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Sarcina pe saptamani

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...