Mama & Copilul

Sangerarile nazale, ingrijire si asistenta medicala

Sangerarile nazale sunt frecvente. De cele mai multe ori sunt neplaceri, si nu probleme medicale reale. Dupa cum pot fi si una si alta. Din ce cauza se declanseaza si cum pot fi oprite.

La copii si adultii tineri, sangerarile nazale incep, de obicei, la nivelul septului, chiar in interiorul nasului. Septul separa fosele nazale.

La cei de varsta mijlocie si la varstnici, sangerarile pot debuta la nivelul septului, dar pot incepe si mai adanc in interiorul nasului. Aceasta forma de sangerare nazala este mult mai rara. Ar putea fi cauzata de ingrosarea arterelor sau de cresterea tensiunii arteriale.

Aceste sangerari nazale incep spontan si sunt frecvent greu de oprit. Ele necesita ajutor de specialitate.

Autoingrijire:

– asezati-va sau ridicati-va in  picioare.Ramanand in picioare, reduceti presiunea sanguina in venele nasului. Aceasta pozitie va scadea sangerarea.

– pensati-va nasul cu degetul mare si indexul mainii si respirati pe gura. Continuati pensarea timp de 5-10 minute. Aceasta manevra determina presiune pe pata vasculara de la nivelul septului nazal si deseori opreste fluxul sanguin.

– nu aplicati gheata pe nas. Beneficiile ar putea fi prea mici sau absente. Aplicatiile reci nu fac decat sa ingusteze vasele sanguine de la suprafata nasului si nu au penetratie suficient de adanca pentru a fi de vreun folos.

– pentru prevenirea sangerarii, cresteti umiditatea aerului respirat in casa. Un umidificator sau un vaporizator pot ajuta la mentinerea hidratarii mucoasei nazale. Lubrifierea nasului cu vaselina cu vaselina sau alte unguente este deseori eficienta.

– pentru prevenirea reluarii sangerarii, dupa ce a fost oprita, nu va curatati sau nu suflati nasul cateva ore bune dupa episodul hemoragic si nu va aplecati. Mentineti capul pe un plan mai sus decat al inimii.

– daca reapare sangerarea, trageti puternic aer pe nas, pentru a-l curata de cheagurile de sange, pulverizati in ambele nari un decongestiv nasal sub forma de spray.Pensati-va iar nasul dupa tehnicade mai sus si chemati medicul.

Asistenta medicala. Solicitati ingrijiri medicale imediat daca:

– sangerarea dureaza mai mult de 15-30 de minute;

– va simtiti slabit sau lesinati, datorita probabil pierderii de sange;

– sangerarea este rapida sau cantitatea de sange pierduta este mare;

– sangerarea incepe prin scurgerea pe fata posterioara a faringelui;

Daca aveti sangerari nazale frecvente, fixati o consultatie la medic. S-ar putea sa fie necesara cauterizarea vasului de sange care determina probleme. Cauterizarea este o tehnica prin care vasul de sange este ars prin curent electric, nitrat de argint sau laser.

Ingrijirea copiilor. Sangerarile nazale frecvente la copii pot fi un semn de tumoare benigna. Aceasta apare la pubertate la baieti si mai rar la fete. Se poate resorbi de la sine dupa pubertate, dar poate creste rapid, producand obstructia cailor nazale si a sinusurilor si determinand episoade hemoragice nazale frecvente si severe.

Daca tumoarea nu se resoarbe, medicul v-ar putea sugera o procedura chirurgicala pentru inlaturarea ei.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Sangerarile nazale, ingrijire si asistenta medicala

    Sangerarile nazale sunt frecvente. De cele mai multe ori sunt neplaceri, si nu probleme medicale reale. Dupa cum pot fi si ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...