Rozmarinul – indicatii terapeutice

Rozmarinul era considerat o planta sfanta atat de catre egipteni cat si de greci si de romani si in lipsa tamaiei, care era scumpa, era folosit pentru ardere in templele antice.

Ca un simbol al dragostei, frumusetii si credintei in stabilitatea cuplului, se planta o tufa de rozmarin in gradina casei, care era apoi ingrijita pe parcursul vietii.

Rozmarinul este un arbust mereu verde, cu frunze inguste de culoare verde-inchis pe fata si albicioase pe spate, cu miros puternic de rasina. Florile au culoare albastru-deschis cu zone alburii, cu miros asemanator cu cel al coniferelor.

Indicatii de utilizare: Sunt utilizate frunzele, atat cele verzi, cat si cele uscate, ca aromanti in mancarurile de tip mediteranean.Rozmarinul este foarte concentrat in fier, calciu si vitaminele B. Dupa uscare este indicat sa se utilizeze cantitati reduse in mancaruri deoarece gustul sau devine usor amar si destul de iute.

Asezoneaza cu multa eficienta vanatul, carnea de miel si cea de porc, iar legumele primesc calitati gustative superioare. Se asociaza excelent cu usturoiul si cu cimbrul.

Uleiurile si otetul alimentar cu gust de rozmarin se prepara simplu, prin introducerea a doua-trei ramurele proaspete de rozmarin in continutul unei sticle de ulei sau de otet. Dupa o saptmana, acesta primeste gustul delicat al rozmarinului.

Efecte terapeutice: Polifenolii flavonoizi, camforul, taninii astringenti ajuta la normalizarea activitatii nervoase si a circulatiei sanguine periferice. Stimuleaza secretia biliara si secretia enzimelor digestive, optimizand parametrii de digestie ai alimentelor.

Sunt studii care au demonstrat ca acidul carnosic continut de rozmarin poate proteja activitatea cerebrala de radicalii liberi, proprietatea cunoscuta a polifenolilor flavonoizi.

Studii recente la nivelul european au aratat ca principiile chimice din rozmarin pot interfera si bloca absorbtia fierului in organism atunci cand este consumat de persoane care au deficiente de absorbtie a fierului urmate de anemii.

Au fost de asemenea, depistate reactii alergice ale pielii cand sunt utilizate in alimentatie preparate condimentate cu rozmarin. Datorita proprietatilor sale de stimulare a cortico-suprarenalelor, are efecte afrodisiace, dar si proprietati in metabolismul grasimilor circulante, de depozit sau al celor depuse pe peretii vasculari.

Precautii in utilizare: Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa consume cantitati scazute de condiment, iar persoanele cu crize de epilepsie trebuie sa-l evite pe cat posibil deoarece uleiul de rozmarin poate declansa o criza epileptica.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Conopida in dieta bebelusului

    Inflorescentele albe pal se vand, de obicei, inconjurate de niste frunze exterioare verzi. Conopida contine vitamina C, potasiu, fibre si vitaminele ...
  • Mama & Copilul

    Sanatatea plantelor tale!

    Asa cum vei observa mai jos, frunzele si tulpinile plantelor pot indica starea de sanatate a acestora si daca este necesar ...
  • Sanatate

    Rozmarinul – indicatii terapeutice

    Rozmarinul era considerat o planta sfanta atat de catre egipteni cat si de greci si de romani si in lipsa tamaiei, ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Produsele naturiste Calivita

 Compania Calivita are ca obiect de activitate producerea ...