Mama & Copilul

Rosiile: cum le alegem si cand le introducem in dieta copilului

Daca ati gustat vreodata o rosie coapta proaspata, tocmai culeasa, stiti ca nici nu se compara cu gustul celor de la supermarket. Ar fi prea scump ca rosiile crescutepe scara industriala sa fie lasate sa se coaca pe butuc, asa ca rosiile crescute comercial sunt culese inainte sa se coaca si se coc in tranzit.

Chiar si rosiile  “coapte pe butuc” sunt culese inainte sa devina rosii. Altele se coc pe drum, in camioane. Pentru aceasta, se foloseste etilena in camion.

Daca nu reusiti sa puneti mana pe rosii crescute de dvs sau prieteni, urmatoarea optiune ar fi piata locala sau tarabele de la marginea drumului. Rosiile crescute pe butuc vor contine mult mai multe vitamina C si alte substante nutritive decat cele gazate pentru a se coace sau cele coapte dupa ce sunt culese.

Rosiile sunt, de fapt, fructe nu legume. Bucatile mici din pulpa rosiilor crude, fara seminte si fara coaja, sunt nutritive, iar copilul dvs le poate manca direct din mana.

Bebelusul trebuie sa aiba cel putin 1 an pentru rosii crude sau pentru suc de rosii.

Echivalente: 3 rosii medii = 500 grame = 1 cana jumatate rosii decojite, fara samburi si tocate.

Cum se aleg? Alegeti rosii mature, tari, pline, netede, cu o culoare buna, uniforma. Ar trebui sa se simta grele pentru marimea lor.  E ok daca au mici urme langa tulpina, dar nu le cumparati pe cele cu crestaturi prea mari. Cele care au fost lasate sa se coaca pe butuc au un miros de rosii proaspete, in timp ce rosiile gazate sunt inodore.

Cum se coc? Lasati-le sa se coaca la temperatura camerei, ferite de lumina solara, pana la 5 zile, dar doar daca nu au fost tinute, in prealabil la frigider. Rosiile coapte vor avea o culoare rosie frumoasa si vor ceda la o apasare usoara. Daca aveti nevoie rapid de rosii coapte, puneti o rosie intr-o punga cu un mar. Marul va degaja etilena si va grabi, astfel, procesul de coacere al rosiei. Lumina solara nu va grabi coacerea ci numai le va inmuia.

Cum se pastreaza? Odata coapte, rosiile pot fi pastrate inca o saptamana la temperatura camerei. Feriti-le de lumina solara. Incercati sa le folositi inainte sa trebuiasca sa le puneti la frigider, deoarece temperaturile scazute le slabesc din dulceata.

Daca o rosie incepe sa se coaca prea tare, atunci puneti-o la frigider. Cand e timpul sa o consumati, lasati-o la temperatura camerei o ora sau doua. Rosiile au un gust mult mai bun la temperatura camerei decat reci.

Cum se congeleaza? Congelati rosiile facute piure sub forma de cubulete, pana la 6 luni. Rosiile intregi sau bucatile de rosii nu trebuie oparite inainte sa le congelati in pungi pentru congelator; scoateti-le mai intai cotorul. Rosiile congelate sunt foarte usor de decojit. Duna ce le decongelati, bucatile de rosii vor fi moi; folositi-le in sosuri, supe si tocane.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...