Mama & Copilul

Reguli importante pentru toate metodele de congelare

Prevenirea dezvoltarii bacteriilor

Indiferent daca folositi metoda cubuletelor congelate sau una dintre celelalte metode de congelare, folositi un echipament si ustensile foarte curate, deoarece, desi congelarea intarzie dezvoltarea bacteriilor, nu le distruge cu totul.

Imediat ce fiecare tavita de gheata sau alt recipient este umplut cu mancare care urmeaza a fi congelata, nu o lasati sa stea la temperatura camerei. Puneti-o imediat la congelator. Raciti-o cat mai curand posibil, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor.

Preveniti “arsurile” prin congelare

“Arsurile” prin congelare au loc atunci cand intra in pachet si usuca mancarea. Probabil ca stiti cum este la gust; uneori arata ca niste pete gri pale. Inainte de congelare, acoperiti bine toata mancarea cu folie de aluminiu, cu un invelis pentru congelator sau depozitati-o intr-o punga ermetica pentru congelator.

Chiar daca “arsurile” prin congelare nu sunt periculoase, acestea determina pierderea substantelor nutritive, usuca si intaresc mancarea, provocand pierderea aromei.

Folositi intotdeauna o folie de plastic sau de aluminiu confectionata special pentru congelator, dupa ce cititi cu atentie eticheta de pe pachete. Invelisurile de plastic sau pungile de sandvisuri mai ieftine nu sunt suficiente de rezistente pentru a proteja mancarea congelata. Nu refolositi folia de aluminiu in congelator, deoarece micile incretituri permit aerului sa patrunda in mancare. Nu puneti folia de aluminiu direct pe alimentele acide pentru a le congela, deoarece pot capata un gust metalic.

Spatiul din congelator

Un congelator bine umplut economiseste mai multa energie decat un congelator pe jumatate gol, deoarece spatiile goale pierd raceala mult mai repede decat obiectele solide congelate atunci cand deschideti usa. Daca nu aveti mancare de congelat cat sa umpleti spatiul gol din congelator, umpleti-l cu ziare. Si mai bine, umpleti spatiul gol cu cutii curate de lapte, umplute cu apa. Blogurile de gheata care se formeaza va vor ajuta sa mentineti congelatorul rece, mai ales daca aveti pene de curent din cand in cand.

Pe masura ce familia se mareste, este mult mai probabil ca principala problema cu care va confruntati sa fie cea a lipsei de spatiu in congelator. Puteti utiliza eficient spatiul din congelator folosind recipiente termorezistente de dimensiune uniforma si cu colturi ascutite, nu rotunjite, deoarece vor putea fi asezate mai strans.

Metoda prin care congelati lichide semisolide in pungi pentru congelator va poate economisi spatiul din congelator: nu le congelati plasandu-le initial direct pe raftul congelatorului. Ele se vor congela in pachete rotunde si se pot lipi de sarmele din care e facut raftul congelatorului. In schimb, puneti pungile din congelator pe o suprafata aplatizata (o foaie de prajituri, o bucata de carton curata) si neteziti continutul semisolid astfel incat sa formati o suprafata oarecum plata si in forma patrata.

Aceasta metoda este buna pentru paste cu sos, supe si tocanite, deoarece contin lichide si pot fi modelate in patrate. Din pacate, nu puteti proceda la fel cu cubuletele de hrana pentru bebelusi congelate la pungi, deoarece au putin aer intre ele, decat daca doriti sa petreceti mult timp impachetand cuburile individual, astfel incat sa intre unul intr-altul, ca un puzzle!

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...