Mama & Copilul

Reguli de igiena cand prepari mancarea bebelusului

Cand bebelusul tau incepe sa manance alimente solide trebuie sa te gandesti la prepararea mancarii in conditii de igiena maxima.

Sistemul imunitar al bebelusilor e mai putin dezvoltat decat al adultilor iar burticile lor sunt sensibile la virusi si infectii.

Pentru prepararea mesei bebelusului in conditii de igiena tine cont de urmatoarele sfaturi:

Spala-te pe maini inainte de incepe sa pregatesti mancare pentru bebelus.

  • Specialistii recomanda sa incepi diversificarea mancarii bebelusului pe la 6 luni. Daca te hotarasti totusi sa incepi mai devreme, sterilizeaza lingurile cu care mananca bebelusul si celelalte obiecte cu care intra in contact la masa (farfurii, boluri, cani etc) pana cand el implineste sase luni.
  • Mancarea bebelusului preparata pentru a fi servita mai tarziu ar trebui racita rapid si bagata la frigider. Congeleaza orice aliment care nu va fi folosit in urmatoarele 24 de ore.
  • Cand reincalzesti mancarea, asigura-te ca e fierbinte (ar trebui sa vezi ca ies aburi din ea) si las-o sa se raceasca inainte sa i-o dai bebelusului. Testeaza un pic de mancare pe incheietura mainii pentru a vedea daca temperatura e confortabila.
  • Nu reincalzi mancarea bebelusului mai mult de o data.
  • Poti folosi cuptorul cu microunde pentru a reincalzi mancarea bebelusului, dar ai grija. Amesteca mancarea bine pentru a evita formarea unor zone mai fierbinti (cuptorul cu microunde nu incalzeste mancarea uniform) si lasa-o la racit pana ajunge la o temperatura potrivita pentru bebelus.
  • Daca bebelusul lasa mancare in bol dupa masa, arunc-o la gunoi. Mancarea ce a fost in contact cu saliva (din gura bebelusului sau din lingura) va contine bacterii care se vor multiplica daca e pastrata.
  • Verifica data de expirare a alimentelor pe care le cumperi pentru copil. Daca ai mancare cumparata pentru bebelus si a mai ramas putin pe fundul recipientului (care nu a fost in contact cu gura bebelusului si nu a mai fost incalzita) poti sa o pastrezi in frigider pana la 24 de ore dupa ce a fost deschisa.
  • Spala scaunele si zona in care bebelusul mananca cu apa fierbinte si sapun sau cu solutie antibacteriana. Pastreaza bucataria cat mai curata posibil.
  • Daca bebelusul mananca cu mainile, tine minte sa ii speli manutele bine inainte de masa.
  • Verifica temperatura frigiderului; ar trebui sa fie intre 0 si 5 grade Celsius.
  • Schimba prosoapele si fetele de masa frecvent.
  • Gateste ouala pana cand galbenusul si albusul sunt solide si carnea pana cand nu mai e roz in mijloc.
  • Daca mancarea e congelata, decongeleaz-o complet inainte de preparare.
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...