Mama & Copilul

Reactiile alergice si raspunsul imun

O alergie e o reactie intensa a sistemului imun la o substanta inofensiva in conditii normale, precum polenul sau matreata animalelor.

Contactul cu aceasta substanta numita alergen declanseaza producerea de anticorpi tip imunoglobulina E (IgE). IgE determina celulele imune din mucoasa oculara si respiratorie sa elibereze substante inflamatorii, inclusiv histamina.

Cand aceste substante chimice sunt eliberate, produc familiarele simptome ale alergiei, pruritul (mancarimea), inrosirea si edemul ochilor, obstructia si secretiile nazale, stranutul si tusea frecventa, urticaria sau eruptiile proeminente ale pielii. Aceasta reactie alergica determina sau agraveaza unele forme de astm.

Substantele din mediul exterior sau intern si din alimentele ingerate pot determina reactii alergice.

Cei mai frecventi alergeni sunt inhalati:

polenul. Primavara, vara si toamna sunt anotimpurile asociate cu productia de polen in majoritatea tipurilor de clima. In timpul acestor anotimpuri, expunerea la polenul din aer provenit de la arbori, iarba si restul vegetatiei este inevitabila.

resturi de acarieni. Praful de casa adaposteste diferite tipuri de alergeni potentiali, inclusiv polen si mucegai. Dar principalii factori declansatori ai alergiei sunt resturile de acarieni. Oua de insecte de dimensiuni microscopice, cu aspect asemanator paianjenilor sunt continuti intr-un varf de praf de casa. Praful de casa este cauza simptomelor alergice persistente de-a lungul intregului an;

matreata animalelor de casa. Cainii si, mai ales pisicile, sunt animale care dau cel mai frecvent reactii alergice. Particulele de matreata din blana animalelor, saliva, urina si, uneori, parul sunt principalele acuze.

mucegaiurile: multe persoane sunt sensibile la sporii de mucegaiuri vehiculati prin aer. Mucegaiurile din mediul exterior produc spori, mai ales vara si la inceputul toamnei. Mucegaiurile din interiorul casei lasa spori in tot cursul anului.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Reactiile alergice si raspunsul imun

    O alergie e o reactie intensa a sistemului imun la o substanta inofensiva in conditii normale, precum polenul sau matreata animalelor. ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...