Mama & Copilul

Reactia la diagnosticul de cancer

Ca in toate crizele sau momentele dificile ale vietii, aveti nevoie de strategii sanatoase si de acceptarea efectiva. Iata cateva sugestii:

1. Incercati sa intelegeti problema. Obtineti cat mai multe informatii de baza, folositoare. Ganditi-va sa mergeti cu un membru al familiei sau cu un prieten la consultatii medicale. Notati-va dinainte ce vreti sa intrebai si ce va ingrijoreaza. Aceasta abordare va va ajuta sa va organizati gandurile, sa obtineti informatii corecte, sa va intelegeti boala si tratamentul si sa participati la luarea deciziilor.

Dar  amintiti-va, raspunsurile sunt de multe ori supozitii calificate sau statistici. Fiecare caz este diferit. Intrebarile includ frecvent urmatoarele:

– Cancerul meu este vindecabil?

– Care sunt optiunile mele de tratament?

– La ce ma pot astepta in timpul tratamentului?

– Tratamentele vor fi dureroase?

– Cand e nevoie sa solicit medicul curant?

– Ce pot face pentru a preveni recurenta cancerului?

– Care sunt factorii de risc pentru membrii familiei mele?

2. Alcatuiti-va propria strategie de acceptare. Asa cum tratamentul anticanceros al fiecarei persoane este individualizat, la fel este si strategia de acceptare pe care trebuie sa o urmati. Iata cateva idei:

– Invatati tehnici de relaxare.

– Marturisiti-va cu sinceritate sentimentele familiei, prietenilor, preotului sau consultantului.

– Tineti un jurnal pentru a va ajuta la organizarea ideilor.

– In fata unei decizii dificile, alcatuiti o lista cu argumente pro si contra pentru fiecare hotarare

– gasiti o sursa de tarie in credinta

– gasiti timp sa fiti singura

– implicati-va mai departe in munca si in activitati de agrement.

3. Mentineti deschisa comunicarea intre dvs si cei dragi, furnizorii de servicii de ingrijire a sanatatii si altii. V-ati putea simti deosebit de izolat daca ceilalti ar incerca sa va protejeze ascunzandu-va vestile triste sau incercand sa braveze.

Daca dvs si ceilalti reusiti sa va exprimati emotiile, va puteti imbarbata unii pe altii.

4.  Imaginea despre sine este importanta. Desi unii ar putea sa nu observe schimbarile fizice, dvs le veti observa sigur.

5. Un stil de viata sanatos va poate imbunatati nivelul de energie si stimula cresterea celulelor sanatoase.Aceasta include odihna adecvata, nutritie buna, exercitii fizice si activitati distractive.

6. Permiteti prietenilor sa va ajute. De multe ori pot face comisioane, pot conduce masina, pregati mese si ajuta la treburile casnice. Invatati sa acceptati ajutorul.

7. Recapitulati-va scopurile si prioritatile. Luati in considerare ceea ce este mai important in viata dvs. Reduceti activitatile inutile. Cancerul afecteaza toate relatiile. Comunicarea poate ajuta la reducerea anxietatii si fricii pe care o poate determina cancerul.

8. Incercati sa mentineti stilul de viata normal. Luati fiecare zi care vine asa cum e. E usor sa treceti peste aceasta strategie in vremuri grele.

9. Mentineti o activitate pozitiva. Sarbatoriti fiecare zi. Daca o zi este mai dificila treceti pestea ea si mergeti mai departe. Nu lasati cancerul sa va controleze viata.

10 Luptati impotriva prejudecatilor. Multe dintre vechile prejudecati legate de cancer inca exista. Prietenii se pot intreba daca boala dvs este contagioasa. Colegii ar putea avea rezerve cu privire la posibilitatile dvs de a mai face fata sarcinilor de serviciu.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...