Radicali liberi

La persoanele varstei a treia, procesele oxidative sunt mai pronuntate si ca atare creste numarul de radicali liberi si, implicit, al lezarilor ADN-ului provocate de acestia. La tinerete, aproape toate „plagile“ rezultate in urma acestor „raniri“ sunt vindecate, insa pe masura ce trec anii si imbatranim, o parte dintre ele nu mai pot fi lecuite, accelerandu-se in felul acesta procesele degenerative.

Radicalii liber au ca si efect uzarea organismul si astfel se intensifica procesele de degradare a tesuturilor. Radicalii liberi au ca efect cresterea frecventei unor boli grave cum sunt:  afectiunile cardiovasculare, cancerul si diabetul zaharat – cele mai de temut maladii de pe planeta noastra;  ele secera anual peste 40 de milioane de oameni!

 Cresterea cantitatii radicalilor liberi in organismul persoanelor in varsta se mai datoreaza scadereii numarului antioxidantilor interni (produsi de tesuturile si organele noastre) datorita proceselor imbatranirii celulare.

Radicalii liberi apar in urma unor afectiuni specifice varstei a treia (boli cardio si cerebrovasculare, diabet zaharat, artrite, boala Parkinson, maladia Alzheimer, tulburarile de menopauza si declinul androgen, osteoporoza s.a.).

Radicalii liberi apar la cronicizarea unor afectiuni netratate la timp sau incorect tratate.Acestia mai apar la reducerea orelor de somn sau diminuarea proceselor respiratorii si digestive.

Radicalii liberi se mai datoreaza si stationarii in zone cu focare puternice de unde electromagnetice (retelele de telefonie mobila si cele electrice de inalta tensiune, antenele de radiolocatie, emitatoarele radio si de televiziune etc.)

Radicalii liberi apar in organism si datorita radiatiilor telurice („coltii dragonului“, cum le numesc chinezii) si cosmice nocive (cele care apar indeosebi in timpul activitatii maxime a soarelui, exploziilor solare, furtunilor magnetice si eclipselor de lunã si soare);  kilogramele in plus sau in minus fatã de greutatea nurmala, sedentarismul, stresul, emotiile negative sunt alte cauze in urma carora apar radicalii liberi in corp.

O nota aparte o prezinta radicalii liberi produsi de radiatiile ultraviolete. Acestia ataca ADN-ul celulelor pielii, generand cancerul cutanat sau cheratinizarea epidermei si aparitia prematura a ridurilor.

Pe de alta parte, celulele cu pigment (melanocitele) se aglutineaza, formand pete inchise la culoare, numite si pete de varsta.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...