Mama & Copilul

Psoriazis, ingrijire si asistenta medicala

Pentru unele persoane, psoriazisul nu reprezinta mai mult decat episoade recurente de prurit (mancarime) discret, dar pentru altele, este o viata intreaga de disconfort si modificari inestetice ale pielii.

Cel mai des, psoriazisul determina placarde uscate, rosii, acoperite cu scuame groase, argintii. Se pot observa cateva pete cu descuamatii sau arii de piele afectata. Genunchii, coatele, trunchiul si scalpul sunt cele mai frecvente localizari. Placardele de pe scalp pot lasa sa cada cantitati mari de scuame alb-argintii asemanatoare unei forme severe de matreata.

In cazuri si mai grave, se pot dezvolta pustule, crapaturi ale pielii, sangerari minore sau sensibilitate dureroasa a articulatiilor. In plus, unghiile de la maini si de la picioare isi pot pierde luciul normal si pot prezenta adancituri sau striuri.

Aceste eruptii ale pielii se datoreaza cresterii prea rapide a celulelor straturilor superficiale ale pielii. Multe persoane pot si mosteni o tendinta la psoriazis. Pielea uscata, leziunile pielii, infectiile, anumite medicamente, obezitatea, stresul, lipsa expunerii la soare, toate pot agrava simptomele. Aceasta afectiune nu este contagioasa. Nu se poate raspandi in alte parti ale corpului sau la alte persoane numai atingand leziunile.

Psoriazisul evolueaza tipic in cicluri. Simptomele pot persista saptamani intregi sau chiar luni, urmate de o perioada de liniste.

Autoingrijire:

– mentineti o stare generala de sanatate buna, o dieta echilibrata, odihna adecvata si o conditie fizica buna;

– mentineti o greutate corporala normala. Psoriazisul apare frecvent pe cutele pliurilor pielii;

– evitati scarpinarea, frecarea sau curatarea placardelor de psoriazis;

– faceti baie zilnic pentru a inmuia si indeparta scuamele. Evitati apa fierbinte sau sapunul dur;

– mentineti pielea hidratatta;

– folositi sapunuri, sampoane, solutii de spalat sau unguente ce contin gudron sau acid salicilic;

– expuneti pielea moderat la soare, dar evitati arsurile;

– aplicati creme de cortizon fara prescriptie, de 0,5-1% concentratie, timp de cateva saptamani, mai ales atunci cand simptomele sunt mai intense.

Asistenta medicala:

Daca remediile de autoingrijire nu sunt eficiente, pot fi prescrise creme cortizonice puternice sau diferite forme de fototerapie. Fototerapia implica o combinatie de medicamente si lumina ultravioleta. Unguentele pentru piele, ce contin o forma de vitamina D pot si ele ameliora intr-o oarecare masura.

In cazuri mai grave, este prescris uneori un medicament din terapia anticanceroasa sau un altul utilizat in prevenirea rejetului organelor la primitorii de transplanturi.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Psoriazis, ingrijire si asistenta medicala

    Pentru unele persoane, psoriazisul nu reprezinta mai mult decat episoade recurente de prurit (mancarime) discret, dar pentru altele, este o viata ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...