Protejeaza-ti copilul de raceli

In primii doi ani de viata, infectiile respiratorii sunt foarte periculoase pentru copiii nascuti prematur. Specialistii neonatologi si infectionisti avertizeaza parintii asupra importantei pe care o are profilaxia in protejarea copiilor impotriva infectiilor respiratorii. Deoarece tratamentele sunt extrem de costisitoare este mai bine ca parintele sa ia masurile necesare si sa intervina in profilaxie inca de la maternitate.

Potrivit Asociatiei Neonatologilor din Romania, cele mai frecvente probleme de sanatate care se intalnesc la copiii nascuti prematur sunt: probleme de respiratie si ale cailor aeriene: apnee si bradicardie, sindromul de detresa respiratorie (SDR), tahipneea tranzitorie a nou-nascutului (TTN), leziuni pulmonare caracterizate prin acumularea aerului, displazia bronhopulmonara (DBP) sau boala pulmonara cronica (BPC); boli cardiace congenitale (BCC).

Majoritatea nou-nascutilor prematuri trebuie supusi unor teste efectuate in spital, pentru a elimina sau a detecta prezenta unor probleme medicale. Printre testele cel mai frecvent efectuate se numara:

Teste sanguine – din sange prelevat din arterele, venele sau din calcaiul nou-nascutului;

Radiografie toracica – pentru a examina plamanii si inima;

Electrocardiograma si ecografie cardiaca – pentru a examina inima si functia acesteia;

Ecografie craniana – pentru a examina creierul si zonele adiacente;

Ecografie abdominala – pentru a examina ficatul, rinichii si celelalte organe abdominale;

Examen auditiv – pentru a examina auzul;

Examen oftalmologic – pentru a examina vederea.

Virusul sincitial respirator, foarte periculos

Virusul sincitial respirator este recunoscut drept principala cauza de afectiuni severe ale tractului respirator inferior la sugari si copii cu varsta mai mica de 5 ani. Prematurii si nou-nascutii cu boli pulmonare cronice sau boli cardiace congenitale au un risc de 10 ori mai mare pentru o spitalizare asociata VSR fata de copiii nascuti la termen, din cauza nivelurilor reduse de anticorpi materni.

La copii, pana la 90% din spitalizarile pentru bronsiolita si pana la 50% din spitalizarile pentru pneumonii pe timp de iarna sunt cauzate de VSR, deoarece VSR se poate raspandi foarte rapid in orice tip de colectivitate.

“Acesti copii raman sensibili si ulterior. Nu numai ca necesita internare, ci si terapii deosebite cum ar fi ventilatia mecanica si raman cu un handicap pe tot restul vietii. Costul unei zile de spitalizare la noi, cu ventilatie mecanica se ridica la 1500-2000 euro”, precizeaza Conf. Dr. Silvia Stoicescu, presedintele Asociatiei de Neonatologie din Romania si sef al Sectiei de Neonatologie din cadrul Maternitatii Polizu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...