Mama & Copilul

Probleme mai putin obisnuite ale spatelui

Deseori, problemele legate de spate si gat nu sunt rezultatul unui singur incident. Pot fi urmarea unei perioade indelungate de stres si suprasolicitare pentru spatele si gatul dvs.

Daca aveti dureri cronice de spate, medicul ar putea suspiciona urmatoarele afectiuni:

Artroza – afecteaza pe aproape oricine mai in varsta de 60 de ani. Un dezechilibru enzimatic poate initia deteriorarea cartilajului tesutului protector care acopera suprafata articulatiilor vertebrale. Discurile dintre vertebre se uzeaza si spatiile interosoase se ingusteaza. De asemenea, se dezvolta excrescente osoase, denumite osteofite. Progresiv, coloana se rigidizeaza si isi pierde flexibilitatea.

Osteoporoza – este deteriorarea structurii osoase pe masura ce cantitatea de calciu din oase scade. Vertebrele afectate incep sa se taseze si se pot fractura cu usurinta. Medicamentele moderne si terapia hormonala substitutiva pot incetini sau opri acest proces, care in trecut era considerat inevitabil la femeile mai in varsta de 50 de ani.

Hernia sau asa-numita alunecare de disc apare cand uzura si tensiunea normala sau suprasolicitarea iesita din comun determina ruptura discului. Proeminarea discului este obisnuita si frecvent nedureroasa. Devine dureroasa cand preminarea excesiva sau fragmente ale discului herniaza sau se rup si produc presiune pe nervii din vecinatate. Aceasta afectiune poate determina durere de picior (sciatica, numita astfel dupa nervul sciatic al carui traseu merge in jos pe spatele fiecarui picior de la sezut pana la calcaie).

Simptomele date de hernierea discurilor se poate atenua in decurs de cateva saptamani.

Fibromialgia este un sindrom cronic care determina durere cronica, sensibilitate si rigiditate la nivelul muschilor si articulatiilor, acolo unde tendoanele se insera in oase. Durerea este, de obicei mai accentuata dupa o perioada de inactivitate si diminueaza la mobilizare.

Unele probleme de spate si gat sunt complexe. Rareori, rezolvarea este chirurgicala. Chirurgia este obisnuit rezervata cazurilor in care nervul este presat puternic si ameninta sa determine imobilizare permanenta sau afecteaza controlul intestinal sau vezical. Durerea de spate fara leziunea nervilor este rareori un motiv de interventie chirurgicala.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Probleme mai putin obisnuite ale spatelui

    Deseori, problemele legate de spate si gat nu sunt rezultatul unui singur incident. Pot fi urmarea unei perioade indelungate de stres ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...