Mama & Copilul

Probleme legate de vremea friguroasa

Degeratura poate afecta oricare parte a corpului, Mainile, picioarele, nasul si urechile sunt cele mai susceptibile pentru ca au suprafata mica si sunt frecvent expuse.

La temperaturi sub limita inghetului, micile vase sanguine ale  pielii se contracta, scazand astfel fluxul de sange si oxigen spre tesuturi. In cele din urma, celulele sunt distruse.

Primul semn al degeraturii poate fi o senzatie de furnicatura usor dureroasa. Aceasta este frecvent urmata de amorteala. Pielea poate deveni extrem de palida si dura, rece si amortita. Degeratura poate afecta straturi profunde de tesut. Veziculele se formeaza cu atat mai frecvent, cu cat straturi mai profunde de tesut ingheata. Veziculele apar de obicei in 1-2 zile.

Persoanele cu ateroscleroza sau care iau medicamente pentru afectiuni cardiace pot fi mai susceptibile la degeraturi.

Autoingrijire:

– reincalziti cu atentie si progresiv regiunile afectate de degeraturi. Daca sunteti afara, puneti-va mainile in contact direct cu pielea zonelor mai calde ale capului. Incalziti-va mainile indesandu-le in propriile axile; daca nasul, urechile sau fata sunt degerate, incalziti-le acoperindu-le cu propriile maini mai calde.

– daca este posibil, introduceti-va mainile sau picioarele in apa cu o temperatura ceva mai mare decat temperatura normala a corpului sau care este resimtita drept calda de catre oricine altcineva.

– nu frectionati regiunea afectata. Niciodata nu frecati degeratura cu zapada.

– nu fumati. Nicotina determina constrictia vaselor de sange si poate limita circulatia.

– nu utilizati caldura directa.

– daca va sunt degerate picioarele, dupa ce le incalziti, asezati-le pe un plan superior.

Ariile degerate devin rosii si pulseaza sau devin extrem de dureroase pe masura ce se incalzesc. Chiar in cazul unei degeraturi usoare, sensibilitatea normala ar putea sa nu revina imediat. Cand degeratura este grava, regiunea respectiva va ramane probabil amortita pana la vindecarea completa. In cazuri extreme, vindecarea poate dura luni de zile si afectarea cutanata ar putea modifica permanent simtul tactil.

In cazuri grave, in care apare suprainfectarea dupa ce zona a fost reincalzita, ar putea fi necesare antibioticele. Repausul la pat si fizioterapia ar fi recomandabile. Nu fumati in timpul recuperarii.

Daca amorteala se mentine in timpul reincalzirii, solicitati asistenta medicala imediata. O persoana care prezinta degeraturi ale extremitatilor poate suferi si de hipotermie.

Ingrijirea copiilor:

Fiti atenta la semne de scadere a temperaturii sau leziuni datorate frigului la copilul ce se joaca pe afara. Atentie la legaturile ude de sub barbie ale caciulitelor sau ale costumelor de ski, pentru ca pielea de dedesubtul lor poate ingheta cu usurinta.

Instruiti-va copiii sa evite atingerea metalelor reci cu mainile neprotejate si lingerea obiectelor din metal, extrem de reci.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...