Mama & Copilul

Probleme legate de ochelari si lentile de contact

Multe persoane incep sa observe modificari de vedere in jurul varstei de 40 de ani. Obiectele aflate in apropiere, care o data erau usor de vazut, devin incetosate. Literele tiparite in ziare si carti par a fi mai mici si in mod instinctiv tineti materialul de citit mai departe de ochi.

Afectiunea se numeste presbitie. Se refera la inadaptarea vederii de aproape care apare pe masura ce lentilele ochiului devin mai groase si mai rigide. Un alt simptom este astenopia, care poate include o senzatie de oboseala a ochilor si durere de cap.

Daca sunteti deja hipermetrop, puteti observa modificarile ceva mai devreme si veti avea nevoie de lentile corective mai puternice. Chiar daca sunteti miop, veti simti efectele presbiopiei si va veti surprinde scotand ochelarii pentru a citi literele mici. Veti incepe sa va dati seama ca ochii par din ce in ce mai obositi dupa citit.

Inainte de a incerca ochelari de citit fara prescriptie, consultati intai un oftalmolog care sa exlcuda alte probleme.

Asistenta medicala. Daca prezentati dureri de cap frecvente, consultati oftalmologul sau un optician, care va vor testa ochii si va vor prescrie lentile adecvate, daca sunt necesare. Luati in seama avertismente ca intunecari de vedere, ingalbenirea culorilor, cresterea sensibilitatii la lumina sau ingustarea vederii, care pot indica glaucom sau cataracta.

Lentilele de contact versus ochelari

Lentilele de contact sau ochelari, ce este mai bine?

Lentilele de contact se perfectioneaza, dar nu sunt recomandate oricui. Anumite boli ale ochiului (ochiul uscat, ulcer corneean anterior sau corneea cu o scadere a sensibilitatii) contraindica lentilele de contact.

Aplicarea, indepartarea si intretinerea lentilelor de contact poate fi mai putin practica pentru persoane cu artrita a mainilor, tremor datorita bolii Parkinson si handicapuri fizice datorate altor afectiuni. Totusi, lentilele de contact sunt preferabile ochelarilor in anumite cazuri.

De exemplu, lentilele de contact ofera o imbunatatire marcata a vederii persoanelor care s-au nascut cu o malformatie de cornee. Lentilele de contact ofera, de asemenea, avantaje fata de ochelari, daca nu ati primit un cristalin artificial in momentul indepartarii cataractei.

Ingrijire pentru purtatorii de lentile de contact:

– mentineti lentilele curate

– spalati-va pe maini inainte de a manipula lentilele de contact

– folositi numai solutii comerciale de umezire si de curatare a lentilelor de contact

– pastrati o pereche de ochelari de rezerva in cazul in care o problema solicita intreruperea folosirii lentilelor de contact pentru o vreme

Lentilele de utilizare prelungita si lentilele de contact noi de unica folosinta

Daca aveti lentile de uz prelungit, scoateti-le si dezinfectati-le in fiecare seara. Daca purtati lentile de unica folosinta, nu le utilizati peste timpul recomandat de oftalmolog.

Daca purtati lentile de contact prea mult timp fara sa le scoateti, va privati corneea de oxigen. Lipsa oxigenului poate determia incetosarea vederii, durere, lacrimare, inrosire si sensibilitatea la lumina.

Scoateti imediat lentilele daca apar oricare dintre aceste simptome. Solicitati examinari regulate oculare pentru a evita problemele datorate folosirii prelungite a lentilelor de contact.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...