Mama & Copilul

Probleme cu nasul infundat

Nasul infundat este o cauza medicala curenta. Un nas infundat inseamna, de obicei, congestie nazala sau o obstructie care determina dificultate la respiratie. In majoritatea cazurilor, un nas infundat este numai o usoara neplacere. Alte cauze ale obstructiei nazale sunt polipii nazali, tumorile, vegetatiile adenoide si corpii straini intranazali.

Mai jos sunt subliniate cateva cauze ale obstructiei si congestiei nazale.

Raceala obisnuita. Deformarile nasului si septului nazal (peretele despartitor cartilaginos si osos al celor doua cavitati nazale) sunt de obicei datorate unei lovituri. Lovitura s-ar putea sa fi fost cu ani in urma, chiar in copilarie. Deformarile nazale, precum devierea de sept, sunt probleme indeajuns de obisnuite. Devierea poate, de asemenea, produce sangerari nazale sau sinuzite.

Pentru multi, un sept deviat pune putine probleme. Totusi, daca deformarea face respiratia dificila, rezolvarea poate fi o procedura chirurgicala. Operatia numita septoplastie, realiniaza septul.

Alergiile. Rinita alergica (care inseamna inflamatie nazala datorata alergiilor) este termenul medical pentru febra de fan, febra de trandafir, febra de iarba si alte alergii sezoniere. Reactia alergica este un raspuns inflamator la anumite substante straine care patrund in nas, cum ar fi: polenul, mucegaiul sau praful de casa.

Rinita vasomotorie. Aceasta forma de inflamatie este deseori episodica si asociata cu factorii declansatori, precum fumul, aerul conditionat sau exersare viguroasa.

Ingrijire:

– suflati-va nasul cu regularitate si blandete, daca sunt prezente mucusul si resturile organice

– respiratia in abur poate degaja mucusul si va poate da senzatia de scadere a inflamatiei

– faceti un dus fierbinte sau stati in baie cu dusul curgand

– beti suficiente lichide

– folositi spray-uri nazare fara prescriptie sau picaturi de nas, dar nu mai mult de 4-5 zile. Decongestivele orale fara prescriptie pot ameliora simptomatologia.

– incercati picaturi saline

Daca persista congestia nazala mai mult de 1-2 saptamani, consultati medicul care va va examina pentru determinarea cazuei obstructiei nazale, cum ar fi polipii sau tumorile. Daca medicul constata ca aveti  o alergie, va poate prescrie o cura terapeutica incluzand antihistaminice si inhalatii antiinflamatorii.

Feriti-va de dependenta de picaturile nazale

Utilizarea frecventa a picaturilor decongestive si a spray-urilor poate determina o afectiune numita dependenta de picaturi nazale. Rezulta un cerc vicios, care solicita utilizarea mai frecventa a pulverizatoarelor nazale pentru a mentine caile nazale libere.

Folosirea prelungita a spray-urilor nazale si a picaturilor poate cauza iritatia mucoasei, senzatii de intepatura sau arsura in interiorul nasului si o inflamatie cronica.

Singura cale de tratament a acestei probleme este sa opriti utilizarea picaturilor nazale. Le-ati putea inlocui cu un decongestiv oral. Starea dvs s-ar putea inrautati pentru putin timp, dar, dupa o perioada de cateva saptamani, respiratia ar trebui sa revina aproximativ la normal, pe masura ce efectele adverse ale picaturilor nazale se epuizeaza.

Nu uitati, nu folositi picaturi decongestive sau spray-uri pentru mai mult de 3-4 zile.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...