Mama & Copilul

Probleme ale sistemului digestiv: ulcerele

Ulcerele sunt orificii sau brese pe fata interna a mucoasei esofagului sau stomacului sau a portiunii superioare a intestinului subtire, numite duoden.

Cauza ulcerului nu este pe deplin cunoscuta. Cercetarile recente sugereaza ca bacteria helicobacter pylori joaca un rol important. Aceasta afectiune pare, de asemenea, sa fie mai frecventa la membrii unor familii. Contrar credintei populare, nu exista dovezi clare ca stresul emotional determina ulcere.

Ulcerele pot provoca suferinta considerabila. Simptomele pot include: o senzatie de arsura in spatele sternului la nivelul abdomenului superior, foame dureroasa “rozatoare” sau durere “sfredelitoare” si greturi.  Cateodata ulcerul poate determina si eructatii ori balonare, cand stomacul este gol. Chiar daca ingestia de alimente poate ameliora simptomele, acestea revin 1-2 ore mai tarziu.

In cazurile grave, ulcerele pot sangera, in consecinta puteti vomita sange sau puteti avea scaune negre ca smoala. Mai rar, un ulcer poate perfora peretele stomacului, determinand dureri abdominale intense.

Alegerea dietei, a stilului de viata si a medicamentelor poate ajuta la prevenirea ulcerelor:

– daca folositi analgezice, alegeti acetaminofen. Aspirina, ibuprofenul, ketoprofenul pot determina ulcer.

– evitati alcoolul si alimentele cafeinizate, bauturile si medicamentele.

– renuntati la fumat

– mancati cantitati mici de alimente si evitati ca stomacul sa ramana gol perioade lungi de timp

– evitati alimente condimentate sau grase, daca par sa va agraveze simptomatologia

Unele ulcere dispar cu ajutorul autoingrijirilor sau medicamentelor accesibile fara prescriptie. Daca simptomatologia nu se amelioreaza dupa 1 saptamana sau daca aveti ulcer recurent, consultati-va medicul pentru o evaluare completa.

Ulcerele care sangereaza pot produce pierderi mari de sange. Solicitati imediat ajutorul daca vomitati sange, daca aveti scaune negre ca smoala sau daca aveti dureri foarte intense.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Pot lua paracetamol daca sunt insarcinata?

    Afectiunile medicale din timpul sarcinii nu sunt diferite de cele pe care le ai in mod obisnuit, insa tratamentul acestora difera ...
  • Mama & Copilul

    Probleme ale sistemului digestiv: ulcerele

    Ulcerele sunt orificii sau brese pe fata interna a mucoasei esofagului sau stomacului sau a portiunii superioare a intestinului subtire, numite ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...