Mama & Copilul

Probleme ale sistemului digestiv: constipatia

Aceasta problema  banala este frecvent neinteleasa si incorect tratata. Descriind tehnic, constipatia este liminarea unor scaune tari, mai rar decat trei ori pe saptamana. Puteti resimti si o senzatie de balonare si, cateodata, crampe ingrijoratoare.Frecventa normala a eliminarii fecalelor variaza larg, de la trei scaune pe zi, pana la trei pe saptamana.

Constipatia este un simptom nu o boala. Ca si febra, aceasta problema poate aparea cand unul dintre numerosii factori implicati incetineste pasajul alimentelor prin colon. Acesti factori sunt reprezentati de: ingestie inadecvata  de lichide, dieta gresita, obiceiuri intestinale incorecte, varsta, lipsa activitatii, sarcina si bolile. Medicamente diferite pot si ele cauza constipatie.

Desi constipatia poate fi extrem de deranjanta, afectiunea insasi nu este grava. Daca persista, totusi, constipatia poate duce la complicatii precum: hemoroizi si fisuri.

Pentru a scadea riscul aparitiei constipatiei:

– incercati sa mancati dupa un program regulat si mancati alimente bogate in fibre, incluzand fructe proaspete, zarzavaturi si cereale si paine intergala;

– beti 8-10 pahare cu apa sau alte lichide, zilnic;

– nu ignorati nevoia de defecatie;

– nu va bazati numai pe laxative;

Consultati-va medicul in cazul in care constipatia este grava sau daca dureaza mai mult de 3 saptamani. In cazuri rare, constipatia poate, de asemenea semnaliza afectiuni medicale grave, precum: cancerul, tulburarile hormonale, bolile cardiace sau insuficienta renala.

Ingrijirea copiilor

Constipatia nu este de obicei, o problema la copii, in special daca sunt alimentati natural. Un copil sanatos, alimentat la san, poate avea si numai un scaun pe saptamana.

Copiii mai mici au cateodata constipatie pentru ca neglijeaza sa aloce un timp mersului la toaleta. Cei care deabia invata sa mearga, pot deveni si ei constipati in timpul perioadei cand invata sa foloseasca toaleta, pentru ca le este frica sau nu vor sa o foloseasca.

Cand constipatia devine o problema, dati copilului sa bea multe lichide. Evitati utilizarea laxativelor la copii, daca nu este recomandata de medic.

Abuzul de laxative poate fi daunator

Utilizarea obisnuita sau excesiva a laxativelor poate fi intr-adevar daunatoare si poate agrava constipatia.

Administrarea exagerata a acestor medicamente poate:

– spolia organismul dvs de necesarele vitaminice si de ceilalti factori nutritivi, inainte de a fi absorbite. Acest proces tulbura echilibrul normal al sarurilor si factorilor nutritivi ai organismului.

– interfera cu alte medicamente pe care vi le administrati;

– induce sindromul de intestin lenes, o afectiune in care intestinul nu mai functioneaza bine pentru ca incepe sa depinda de laxative pentru stimularea eliminarii. Ca rezultat, atunci cand nu va mai administrati laxative, constipatia se poate agrava.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...