Pro si contra vinului rosu

Argumentele in favoarea consumului de vin rosu:

Vinul contine antioxidanti, in special resveratrolul – care este gasit in samburii si pielita strugurilor. Importanta antioxidantilor este recunoscuta de mult – ei lupta cu radicalii liberi si protejeaza astfel celulele sanatoase impotriva atacului acestora.

Concentratia mare de resveratrol din vinul rosu se datoreaza procesului de fermentatie; in care contactul prelungit dintre zeama de struguri, pielita si samburi face ca in final produsul finit sa contina un nivel ridicat de antioxidanti.

Studiile de laborator au scos in evidenta faptul ca resveratrolul are si proprietati anti-cancerigene. Actiunea sa a fost observata in urmatoarele directii: minimizarea mutatiilor de ADN care produc cancerul, uciderea celulelor bolnave si blocarea crearii de vase de sange in jurul tumorii, pentru a o hrani. Acest antioxidant are si capacitatea de a inhiba raspandirea celulelor bolnave in alte zone (metastaza).

Resveratrolul are un rol important si in subtierea sangelui. Resveratrolul actioneaza prompt, impiedicand trombocitele (celulele implicate in formarea cheagurilor de sange) sa se alipeasca. Prin acest mecanism, resveratrolul poate impiedica aparitia infarctului.

Argumentele impotriva consumului de vin rosu

Durerea de cap cauzata de vinul rosu; aceasta durere este cauzata de tanin, o substanta chimica responsabila pentru culoarea rosie si pentru gustul puternic al vinului rosu. Aceasta chimicala se gaseste de obicei in pielita strugurilor – de aceea este mult mai rar intalnita in cazul vinului alb.

Caloriile din alcool; situata printre cele mai mici neplaceri cauzate de alcool, problema caloriilor este totusi demna de mentionat pentru cei care isi supravegheaza serios silueta. Nu are nici un rost sa te infometezi, dar sa dai buzna in vin.

Problemele de sanatate asociate consumului de alcool se leaga in primul rand de utilizarea peste masura sau de utilizarea regulata.

Consecintele nefaste asupra sanatatii includ:

– distrugerea ficatului (ciroza)

– osteoporoza

– presiune arteriala ridicata

– ulcere de stomac

– pancreatita acuta si cronica

– obezitate.

In concluzie zicala “Ce e mult strica” se aplica cu succes. Consumat ocazional si moderat vinul rosu poate aduce beneficii organismului.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Slabire & Fit

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...