Mama & Copilul

Poate rezista o relatie cand sunteti total diferiti

Extremele chiar se atrag, sau e doar o vorba din batrani? Doi oameni aflati la poli opusi din punct de vedere al comportamentului si idealurilor, pot avea o relatie pe termen lung?

Se atraga opusele?

Sunt mai multi factori ai atractiei interpersonale care fuzioneaza in cazul unei relatii: atractia fizica, proximitatea, familiaritatea si asemanarea. Desi in zilele noastre, privind rata divorturilor, acesti factori nu mai sunt intotdeauna de ajuns pentru a mentine o relatie de durata.

La polul opus cuplurilor care se construiesc pe principiul asemanararii se afla cuplurile care se bazeaza pe trasaturile opuse dintre cei doi. Desi exista o zicala care spune ca ‚contrariile se atrag, aceasta zicala s-a devodit a fi de multe ori falsa.

In plus, in studiile realizate pe cuplurile care au fost casatorite mai mult de cinci ani s-a observat ca aceste cupluri s-au bazat pe asemanarea dintre cei doi si nu pe complementaritate.

Relatia intre doi oameni total diferiti are viitor?

Contrariile se atrag doar in cazul in care vorbim de unele trasaturi de personalitate complementare. Un partener dominator se va potrivi mult mai bine cu o persoana care este supusa. O persoana cu convingeri si credinte puternice se poate potrivi mai bine fie cu o persoana foarte flexibila, fie cu una lipsita de pareri.

Nu exista insa foarte multe dovezi care sa pledeze pentru trainicia unor astfel de cupluri in timp.

Cu toate acestea ce ii tine impreuna?

In unele cazuri se intampla ca alegerile noastre sunt dictate de complementaritate. Cand ne simtim atrasi de cineva opus noua, alegerea este condusa de nevoia de a cunoaste pe cineva diferit de noi de la care am putea sa invatam ceva nou, cineva care a dezvoltat deprinderi diferite de ale noastre de a gestiona provocarile vietii.

Putem intalni cuplul de tip ‚parinte-copil’, in care unul dintre parteneri se poarta copilareste si traieste sentimente de nesiguranta avand nevoie de un partener care sa-i poarte de grija si sa-l protejeze. Acel partener se va afla in rolul de parinte, satisfacandu-si astfel nevoia de a se simti valoros si util in relatia cu celalalt.

Exista si cuplurile de tip ‚sclav – stapan’ in care unul dintre parteneri, scavul, simtindu-se nesigur, se va simti completat de un partener autoritar care sa detina controlul tuturor situatiilor, oferindu-i astfel siguranta. Astfel de cupluri functioneaza atata vreme cat reusesc sa satisfaca nevoia care a stat la baza formarii cuplului respectiv.

De multe ori, unele cupluri considera ca s-au format avand la baza principiul complementaritatii, dar in realitate nu este asa. Doi oameni se pot asemana foarte mult in ciuda faptului ca aparent par a nu se asemana.

Indiferent de preocuparilor opuse a doua persoane, acestea pot avea aceleasi atitudini, acelasi nivel de inteligenta, aceeasi nationalitate, impartasesc aceleasi convingeri, au aceeasi educatie si provin din aceeasi clasa socio-economica. Intre doua persoane opuse exista o atractie foarte puternica la inceput dar pe parcurs, intervine uzura cotidiana in fata careia aceste cupluri de multe ori nu pot rezista.

In cazul in care vrem o relatie de lunga durata este mai bine sa ne alegem un partener similar noua.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...