Painea neagra sau painea alba?

Substantele nutritive continute in diferite parti ale bobului de grau sunt foarte diferite. In partea centrala a bobului se gaseste cea mai mare parte a amidonului, precum si mari cantitati de proteine, iar prin macinarea acesteia se obtine faina alba.

In germene, partea care ar creste si ar produce frunze daca bobul ar fi lasat sa incolteasca, exista o concentratie mare de proteine, lipide si anumite vitamine, in special vitamina E. Stratul exterior sau tarata contine numeroase minerale si vitamine din grupul B, precum si cantitati semnificative de proteine.

De fapt, totalitatea straturilor exterioare reunite sub denumirea de tarate nu au o compozitie uniforma. Stratul extern de exemplu, cu consistenta dura, solzoasa, era denumit traditional de morari, aripa de albina, deoarece la macinat se sfarama sub forma unor fulgi asemanatori cu aripile unei albine. Contine in primul rand celuloza si foarte putini nutrienti utili.

Straturile subiacente lui contin progresiv din ce in ce mai putina celuloza si din ce in ce mai multe proteine si vitamine, cum ar fi tiamina si niacina.

In majoritatea celor 10000 de ani de cultivare a graului de catre om, acesta a folosit bobul intreg, asa cum era recoltat sau macinat pentru faina, pe care o amesteca cu apa si o cocea pentru a obtine unul din numeroasele tipuri de paine ce constituiau un un aliment de larg consum pretutindeni in lume.

Pe masura ce rafinarea fainii a devenit mai frecventa, a aparut practica adaugarii taratelor extrase la faina mai aspra, mai ales la cea mai ieftina, obtinuta din boabe de orz, reultand un produs ieftin.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Slabire & Fit

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...