Mama & Copilul

Ochiul roz sau rosu (conjunctivita)

Unul sau amandoi ochii prezinta prurit (mancarimi) si sunt rosii. Vederea poate fi incetosata si apare sensibilitatea la lumina. Puteti avea senzatie de “nisip” in ochi sau o secretie oculara care formeaza o crusta in timpul noptii.

Toate acestea sunt semne ale unei infectii bacteriene sau virale, numita popular “ochiul rosu”. Termenul medical este conjunctivita. Este o inflamatie a membranei numita conjunctivita, care captuseste pleoapele si parte din globul ocular. Inflamatia defineste ochiul rosu ca afectiune iritativa, dar este de obicei inofensiva pentru vaz. Totusi, pentru ca poate fi extrem de contagioasa, trebuie diagnosticata si tratata precoce. Rar, conjunctivita poate determina complicatii oculare.

Atat conjunctivita virala cat si cea bacteriana sunt obisnuite la copii, afectand insa si adultii. Sunt foarte contagioase. Conjunctivita virala produce de obicei o secretie apoasa, in timp ce conjunctivita bacteriana produce frecvent o cantitate suficienta de secretie vascoasa, de culoare galben-verzuie.

Conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi si este mai curand un raspuns la un alergen decat o infectie. Pe langa mancarimile intense, lacrimarea si inflamatia ochiului, pot aparea intr-o oarecare masura mancarimi, stranuturi si secretii apoase din nas.

Ingrijire:

– aplicati o compresa calda pe ochiul afectat sau pe amandoi. Inmuiati un servetel curat, fara scame, in apa calda, stoarceti-l pana este aproape uscat si aplicati-l cu blandete.

– conjunctivita alergica este deseori calmata cu eficienta prin comprese reci.

Prevenire:

Deoarece conjunctivita se raspandeste cu usurinta si rapid, o igiena buna este cea mai folositoare metoda de control. O data infectia diagnosticata la dvs sau la un membru al familiei, urmatorii pasi vor fi:

– nu atingeti ochii cu mainile

– spalati-va mainile frecvent

– schimbati prosoapele si buretii zilnic; nu le impartiti cu nimeni

– purtati hainele numai o data inainte de a le spala

– schimbati fata de perna in fiecare noapte

– inlocuiti cosmeticele pentru ochi, in particular rimelul, dupa cateva luni

– nu folositi fardurile de ochi, batistele sau obiectele personale ale altor persoane

Asistenta medicala. Daca aveti vreun simptom de conjunctivita, consultati medicul. Acesta ar putea preleva secretii oculare pentru culturi, ca sa determine ce forma de infectie aveti. Medicul ar putea prescrie un colir sau un unguent cu antibiotic daca infectia este bacteriana.

Conjunctivita virala dispare de la sine. Daca doctorul determina conjunctivita ca fiind alergica, ar putea recomanda medicamente pentru tratarea alergiei sau a simptomelor oculare.

Ingrijirea copiilor. Pentru ca afectiunea este contagioasa, izolati copilul de ceilalti. In multe scoli, copilul avand conjunctivita este trimis acasa.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Tratamente naturiste împotriva conjunctivitei

    Remedii naturale împotriva conjunctivitei Conjunctivita este o infecție la ochi, care poate fi provocată de viruşi, bacterii sau alergeni, ca urmare ...
  • Mama & Copilul

    Ochiul roz sau rosu (conjunctivita)

    Unul sau amandoi ochii prezinta prurit (mancarimi) si sunt rosii. Vederea poate fi incetosata si apare sensibilitatea la lumina. Puteti avea ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...