Sanatate

Nu neglija somnul! Este esential pentru sanatatea ta.

 In medie avem nevoie de 7-8 ore de somn, dar sunt si persoane care dorm mai putin fara sa fie obosite. Daca nu poti dormi noaptea, incearca sa vezi care sunt cauzele care iti tulbura somnul, iar daca nu poti rezolva singura problema, apeleaza la un specialist.

Nu lua medicamente fara o prescriptie medicala, deoarece riscul sa devii dependenta de ele e foarte mare.

Somnul de la amiaza face noptile albe

Una din cauzele insomniilor e rutina gresita a somnului. Trebuie sa ne culcam si sa ne trezim la aceeasi ora in fiecare zi a saptamanii. Cand ne culcam, este bine sa nu avem stimuli care sa ne activeze, cum ar fi lumina sau zgomotele.

De asemenea, indicat este sa nu dormi in timpul zilei. Somnul fiziologic este de 7 ore, iar daca in timpul zilei dormi 3 ore, e foarte posibil ca in timpul noptii sa te odihnesti numai 4 ore.

Odata cu varsta scade si nevoia de somn

Alta cauza a insomniilor sunt grijile excesive. E vorba despre o foarte mare activare mentala, de tulburari de sanatate emotionala.

Exista persoane care se ingrijoreaza din orice si care intra astfel intr-un cerc vicios. Acestea trebuie sa stie ca ingrijorarea e un raspuns firesc la probleme si sa invete sa faca fata altfel situatie.

Aceste persoane sufera de anxietate de performanta si se panicheaza cand se apropie ora de somn. Insomniile pot sa mai apara si din cauza depresiilor sau a grijilor cotidiene.

Nevoia de somn scade insa si odata cu varsta. La varstnici se modifica structurile nervoase si metabolismul.

Abuzul de somnifere poate crea dependenta

Specialistii te sfatuiesc sa identifici exact cauzele insomniilor si daca tot nu reusesti sa ai un somn linistit, cel mai bine ar fi sa apelezi la medicul de familie, la psiholog sau la psihiatru. In unele cazuri, medicii va pot recomanda medicamente.

Nu lua medicamente fara prescriptia medicului, deoarece unele dintre ele, cum sunt benzodiazepinele, pot cauza dependenta.

Acestea au o metabolizare rapida, induc somnul si daca sunt luate mai mult de una-doua saptamani, organismul va avea nevoie de o doza mai mare. Mai mult, medicamentele amintite nu indeparteaza cauza insomniilor.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...